Rezultati istraživanja projekta na RTl televiziji

Dana 7.6.2021. u RTL Dnevniku i RTL Direktu prikazani su rezultati istraživanja projekta.

RTL Direkt

RTL Dnevnik

Rezultati istraživanja na Agroklub portalu.

Rezultati istraživanja projekta objavljeni su 30. 6. 2021. u članku na Agroklub portalu.

Diseminacija rezultata istraživana AGRO ARCI 2021.

Srebrna medalja i plaketa za inovativnost u poljoprivredi na AGRO ARCI 2021. u Prelogu.

Priprema izložbenoga prostora AGRO ARCA 2021.

Još jednom Vas pozivamo da nas posjetite od 2. do 4. 7. u Prelogu.

AGRO ARCA 2021. od 2. - 4. srpnja

Pozivamo sve zainteresirane da posjete izložbeni prostor na kojem će se predstaviti istraživanja projekta u Prelogu na 12. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021  od 02. do 04. srpnja 2021. godine.

12th annual Days of BHAAAS

Dana 27.06.2021. izv. prof. dr. sc. Daniel Špoljarić te asistent i doktorand na projektu Luka Pajurin, dr. med. vet. prezentirali su online na 12. danima BHAAAS (24. - 27.06.2021.,  Mostar, BiH) radove naslova: "Agaricus bisporus as a functional dietary supplement in animal feed" (D.Š.) i "Effect of Agaricus bisporus on kinetics of memory T cells from lamb peripheral blood" (L.P.). Drago nam je što smo prepoznatljivost i inovativnost našeg projekta prezentirali, a time i doprinijeli promidžbi te popularizaciji znanosti i našeg projekta u inozemstvu.

Predstavljanje istraživanja na vijeću Odjela

Asistent na projektu Luka Pajurin je dana 15. 6. djelatnike Odjela za temeljne prirodne i pretkliničke znanosti Veterinarskog fakulteta upoznao sa istraživanjima u okviru izrade svoje disertacije koja su u tijeku.

Sretan Uskrs!

Svim suradnicima na projektu i djelatnicima Hrvatske zaklade za znanost želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Voditeljica prof. dr. sc. Maja Popović

Korijen života (TV Zapad)

Dana 31.03.2021. prof. dr. sc. Maja Popović i izv. prof. dr. sc. Goran Kiš predstavili su projekt "Inojanjetina" za prilog vezan uz temu hranidbe janjaca i ovaca s inovativnim proizvodima u emisiji "Korijen života" koja se emitira na TV Zapad. Raduje nas prepoznatljivost i inovativnost našeg projekta kao i promidžba te popularizacija znanosti kako na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu tako i u poljoprivredi.

Rezultati vrednovanja

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. dobio je rezultate periodičnog izvješća za prvu istraživačku godinu (razdoblje od 25.03.2019. do 24.09.2020.) od strane Hrvatske zaklade za znanost. Završna ocjena za doktoranda je: Odličan napredak (aktivnosti i rezultati za zadano razdoblje u potpunosti su ostvareni ili čak premašeni). Čestitamo mu i želimo sreću u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Tečaj

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. uspješno je završio tečaj "ACADEMIC TEACHING EXCELLENCE" te mu je urečena svjedodžba.

Božićna čestitka

Svim suradnicima na projektu te članovima Hrvatske zaklade za znanost i svim znanstvenicima, želim Vam čestit Božić te zdravlje i sreću u novoj 2021. godini.

Voditeljica projekta:

prof. dr. sc. Maja Popović

Javna obrana teme doktorskoga rada

Dana 24.11.2020. doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. na temelju odluke Fakultetskog vijeća od 21. listopada 2020. godine javno je branio temu doktorskoga rada putem MS Teams aplikacije naslova "Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi". Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu i želimo svu sreću doktorandu u daljnjoj izradi doktorske disertacije.

Obavijest o javnoj obrani teme doktorskoga rada

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. na temelju odluke Fakultetskog vijeća od 21. listopada 2020. godine javno će braniti temu doktorskoga rada pod naslovom "Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi".

Javna obrana teme doktorskoga rada će se održati u utorak 24. studenog 2020. godine u 9.00 sati u elektronskom obliku putem aplikacije MS Teams u organizaciji Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Javni poziv dostupan je na: https://www.vef.unizg.hr/referada/ostale-obavijesti/obavijest-o-javnoj-obrani-teme-doktorskoga-rada-13/ 

Osposobljavanje

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. završio je "Program osposobljavanja osoba koje rade s pokusnim životinjama i životinjama za proizvodnju bioloških pripravaka" te mu je izdana Potvrda o osposobljenosti osoba koje provode pokuse na životinjama (kategorija C).

Stručno usavršavanje

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. boravio je u Laboratoriju za histologiju, histokemiju i imunohistokemiju, Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te sudjelovao u izradi preparata za potrebe projekta "Inojanjetina" voditeljice prof. dr. sc. Maje Popović.

Hrvatsko društvo fiziologa

Doc. dr. sc. Ana Shek Vugrovečki sudjelovala je na 14. godišnjem simpoziju Hrvatskog društva fiziologa koji se održava 25.-26.9.2020.

„online” preko MS Teams platforme. Docentica je održala predavanje naslova "Effect of Agaricus bisporus supplementation in a feed of Lika pramenka lambs on vitamin A and D serum concentrations".

Cjeloživotno obrazovanje

Sukladno radnom planu asistent i doktorand Luka Pajurin, dr.med.vet. dana 21. rujna 2020. započeo je "Tečaj za osposobljavanje osoba koje rade s pokusnim životinjama i životinjama za proizvodnju bioloških pripravaka". S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom (SARS-CoV-2) i bolesti Covid-19 tečaj se održava online.

HRZZ, "Istraživačke priče"

Projekt "Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" (IP-2016-06-3685) predstavljen je i objavljen na novim mrežnim stranicama Hrvatske zaklade za znanost. Predstavljen je u okviru teme Znanost u fokusu, osmišljene prije svega radi promocije i popularizacije istraživanja i znanstvenika. Cijela "Istraživačka priča" projekta dostupna je na: https://hrzz.hr/inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa/ .

Osvrt o projektu na mrežnoj stranici "Veterina portal"

Na Veterina portalu objavljen je prilog naslova "Plemenita pečurka Agaricus bisporus kao funkcionalni dodatak u dnevni obrok životinja". Ovaj je rad financirala Hrvatska zaklada za znanost projektom “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP-2016-06-3685) a u cijelosti je dostupan na: https://veterina.com.hr/?p=83369 .

Stručni prilog

Projekt ”Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa”

Hrvatske zaklade za znanost (IP-2016-06-3685) predstavljen je i objavljen u obliku stručnog priloga na vet.ba portalu (dostupno na: https://vet.ba/portal/projekat-inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa/) te na službenim stranicama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (dostupno na: http://vfs.unsa.ba/web/index.php/info/vfs-vijesti/1756-projekat-inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa). Stručni prilog, osim popularizacije znanosti, struke i samog projekta u inozemstvu, predstavlja nastavak suradnje Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Riječ voditeljice projekta prof. dr. sc. Maje Popović

Upravni odbor Zaklade na svojoj 175. sjednici održanoj 21. srpnja 2020. godine donio je odluku (Klasa: 120-02/20-02/20; Ur.broj: 63-02/01-20-30)  o prihvaćanju drugog periodičnog izvješća projekta IP-2016-06-3685 ''Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa''.

Projektu je dodijeljena zaključna ocjena:

B - Dobar napredak (projekt je ostvario većinu ciljeva za zadano razdoblje, razlozi za neostvarivanje

nekih ciljeva su opravdani, nastaviti s financiranjem projekta).

Predmetnom Odlukom utvrđeno je kako nema neutrošenih niti nenamjenski utrošenih sredstava.

Istom se Odlukom odobrava stavljanje projekta u mirovanje do 1. ožujka 2021. godine te je utvrđeno novo trajanje izvještajnih razdoblja kako slijedi:

Projekt u mirovanju: od 29.02.2020. do 1.3.2021.

Trajanje projekta (u mjesecima): 1.3.2018. - 28.2.2023. (48 mjeseci, mirovanje 12 mjeseci)

Trajanje trećeg izvještajnog razdoblja: 1.3.2021. do 28.2.2022. godine

Trajanje četvrtog (završnog) izvještajnog razdoblja: 1.3.2022. do 28.2.2023. godine

Sukladno navedenome, produženo je ukupno trajanje projekta te je utvrđeno da je novo vrijeme

trajanja projekta od 1.3.2018. - 28.2.2023. godine od čega je projekt u mirovanju 12 mjeseci odnosno

od 29.02.2020. do 1.3.2021. godine.

Zahvaljujem svim suradnicima na projektu na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.

Sveučilišni Zagreb

Obavještavamo sve zainteresirane da će se emisija Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa emitirati danas (ponedjeljak) 4. svibnja 2020. u 22.30 sati, a reprizno u subotu 9. svibnja u 12.30 sati na Z1 televiziji. U emisiji je sudjelovao, dao intervju i predstavio projekt naš suradnik dr. sc. Tomislav Mikuš. Ako ste propustili emisiju možete ju pogledati na poveznici za emisiju Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa.

https://www.youtube.com/watch?v=u4IGC-eMuJU&t=850s

Sveučilišni Zagreb

Dana 28.4.2020. dr. sc. Tomislav Mikuš za emisiju "Sveučilišni Zagreb" Z1 televizije dao je intervju na temu "Prehranom protiv virusa". Raduje nas promidžba znanosti na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao i prepoznatljivost našeg projekta na istom. Također napominjemo da su se tijekom snimanja provodile sve propisane epidemiološke mjere i mjere socijalnog distanciranja. I za kraj ne zaboravite, #ostanidoma.
 

COVID-19

Čuvajući svoje zdravlje čuvamo zdravlje drugih. Posebno trebamo paziti na zdravlje ugroženih skupina, a to su starije osobe i kronični bolesnici.
Pratite aktualne preporuke Ministarstva zdravstva i poštujte samoizolaciju! Održavanje zdravlja i sigurnosti našeg projektnog tima i njihovih obitelji nam je prioritet te u skladu s uputama Nacionalnog stožera poduzimamo sve mjere i smanjujemo socijalne kontankte. Sastanke održavamo online i apeliramo na sve građane da se i oni pridržavaju uputa socijalnog distanciranja. Ako nije nužno #ostanidoma.

"Inojanjetina" tim
 

Posjet župana

Dana 9.ožujka 2020. župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa suradnicima, nakon održanog kolegija u općini Krnjak, u pratnji načelnika Općine Dejana Mihajlovića, obišao je proizvodne pogone tvrtke GEA-COM iz Budačke Rijeke kraj Krnjaka. Tom je prilikom voditeljica projekta prof. dr. sc. Maja Popović upoznala župana i načelnika o rezultatima provedbe projekta s obzirom da se projekt u cijelosti provodi na području Karlovačke županije.  Projekt je prepoznat od strane župana i načelnika kao velik potencijal za razvoj poljoprivrede/gospodarstva na području Županije te su u tijeku dogovori za organizaciju okruglih stolova kako na razini Županije tako i na razini Općine.

Riječ voditeljice

Zahvaljujem svim suradnicima na projektu na dosadašnjoj izvrsnoj i nadasve uspješnoj suradnji. Dana 4. ožujka 2020. godine periodično izvješće za drugu istraživačku godinu predano je na vrednovanje Hrvatskoj zakladi za znanost. Također, došlo je i do promjena u našem projektnom timu te je on sada veći za još dva člana. Pridružili su nam se prof. dr. sc. Silvijo Vince i izv. prof. dr. sc. Goran Kiš. Ovim putem želimo im srdačnu dobrodošlicu u naš tim.

Kongres

Na "2nd Congress of Croatian Society for Mucosal Immunology (CSI) with International Participation“ održanom u Zagrebu (27.-29.02.2020.) asistent i doktorand Luka Pajurin, dr. med. vet. usmeno je izlagao rad naslova "PREBIOTSKI UČINAK PRIPRAVKA PLEMENITE PEČURKE U JANJADI".

55. Hrvatski 15. Međunarodni Simpozij Agronoma

Na 55. Hrvatskom i 15. Međunarodnom Simpoziju Agronoma održanom u Vodicama (16.-21.02.2020.) izv. prof. dr. sc. Goran Kiš usmeno je priopćio rad naslova "Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricusbisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesajanjadi ličke pramenke".

Uspostavljena suradnja

Ponosni smo na uspostavljenu suradnju s kolegicom Aminom Hrković-Porobija, docenticom na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i HRZZ projekta "Inojanjetina".

Noć muzeja 2020.

U sklopu 15. Noći muzeja dana 31.01.2020. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svim posjetiteljima je predstavljen projekt Hrvatske zaklade za znanost "Inojanjetina".

Prva janjenja 2020.

Početkom siječnja na farmi u Crkvini, u stadu koje pratimo kroz projekt došlo je do prvih janjenja u 2020. kalendarskoj godini, tijekom druge istraživačke godine projekta.

Suglasnost Povjerenstva za etiku u veterinarstvu

Fakultetsko vijeće Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je dana 19. studenoga 2019. godine na 2. redovitoj sjednici donijelo odluku kojom se prihvaća zamolba asistenta na projektu i doktoranda Luke Pajurina, dr. med. vet. o etičkoj prihatljivosti za istraživanje uzoraka na koje se ne primjenjuje Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017). Želimo mu svu sreću u daljnjem znanstvenom radu i izradi diseraticije.

Veterinarski dani 2019.

Na znanstveno - stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem "Veterinarski dani 2019."  od 23. do 26.10.2019. u Primoštenu, Hotel Zora u okviru poster sekcije prezentirati će se rezultati projektnih istraživanja. Program se nalazi na web adrsesi:https://www.vef.unizg.hr/wp-content/uploads/2019/09/VET.-DANI-2019.-2.-obavijest.pdf

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom prezentacije naših istraživanja.

2. Dan doktorata

Asistent i doktorand Luka Pajurin, dr. med. vet. 11.10.2019. prisustvovao je 2. Danu doktorata u okviru 8. međunarodnog kongresa "Veterinarska znanost i struka" u organizaciji Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na 2. Danu doktorata predstavljeni su obranjeni doktorski radovi iz svih grana veterinarske medicine. Sudjelovanje i iskustva alumna koristiti će asistentu i doktorandu u daljnjem tijeku studija i izradi doktorskog rada.

Veterinarska znanost i struka

Na 8. međunarodnom kongresu "Veterinarska znanost i struka" od 10. do 12.10.2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru poster sekcije prezentirati će se rezultati projektnih istraživanja. Program se nalazi na web adrsesi: https://vzs2019.eu/wp-content/uploads/2019/10/PROGRAM-FINAL.pdf.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom prezentacija naših istraživanja.

Edukacija

Asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. sudjelovao je na predavanjima u sklopu praktične radionice "Uvod u metode plinske i tekućinske kromatografije" (17. - 19. rujna 2019.) u organizaciji BICRO BIOCentra. U okviru predavanja prezentirane su kromatografske analize aroma sastava bioloških materijala. Sva nova znanja sakupljena na predavanjima pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Stručno usavršavanje

Temeljem radnoga plana asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. od 01. do 31.08.2019. obavio je stručno usavršavanje u Laboratoriju za imunofenotipizaciju krvotvornih stanica Kliničkog zavoda za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu KB "Merkur". Doktorand je upoznat s radom na protočnom citometru, principima imunofenotipizacije krvotvornih stanica, pretragama iz područja hematoonkološke lab. dijagnostike kao i pretragama u procjeni stečenih imunodeficijenicija i praćenja imunoterapije. Upoznat je s uspostavljanjem, dinamikom i načinom provođenja i kriterijima prihvatljivosti unutrašnje kontrole kvalitete ispitivanja te tumačenjima rezultata. Sva znanja sakupljena za vrijeme trajanja usavršavanja pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Rektorova nagrada

Ingo Ralph Albin Lobpreis, student integriranog preddiplomskog i diplomskog studija na engleskom jeziku na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dobitnik je Rektorove nagrade u ak. god. 2018./2019. za rad naziva "Morfometrijske osobitosti eritrocita ovaca pasmine lička pramenka" u okviru kojeg je prikazao dio istraživanja Projekta. Čestitamo Ingu i njegovim mentoricama doc. dr. sc. Ivoni Žuri Žaji i doc. dr. sc. Branimiri Špoljarić!

Stručno usavršavanje

Asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. obavio je stručno usavršavanje u Zavodu za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u vremenu od 15. do 19. 07. 2019. godine u okviru kojeg je upoznat s radom i osposobljen za provođenje analiza na uzorcima animalnog i biljnog porijekla tekućinskim metodama kromatografije. Sva nova znanja sakupljena na predavanjima pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Stručno usavršavanje

U vremenu od 20.05.2019. do 31.05.2019. temeljem radnog plana asistent na projektu i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. obavio je stručno usavršavanje u Službi za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Za vrijeme trajanja usavršavanja doktorand je upoznat s radom na instrumentalnim tehnikama plinske i tekućinske kromatografije uz različite načine detekcije. Također je upoznat s primjenom postupaka i metoda koje se provode u laboratoriju kao i kontrolom kvalitete rezultata ispitivanja. Nova znanja će mu pomoći u daljnjem znanstvenom i stručnom radu.

Uspostavljena suradnja

Uspostavljena je stručno-znanstvena suradnja s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, na što smo posebno ponosni. 

NZJZ dr. Andrija Štampar vodeća je ustanova u praksi i uslugama sustava javnog zdravstva Republike Hrvatske. Iskustvo i izvrsnost koje NZJZ posjeduje biti će nam od velike pomoći u ostvarivanju zadanih ciljeva projekta.

Uspostavljena suradnja

Ponosni smo na uspostavljanju suradnje projekta INOJANJETINA sa mesnom industrijom MM Milivoj Medven iz Krašića. 

MM Mesna industrija d.o.o. je tvrtka s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i prodaji mesa i mesnih prerađevina, a mi smo u njima prepoznali društveno odgovornu tvrtku s vizijom i misijom u skladu s idejom projekta. 

Nagrada na Agro ARCA-i

Na 11. Međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA  u Karlovcu projekt "INOJANJETINA" nagrađen je srebrnom medaljom. U ime projekta nagradu je preuzeo prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Zahvaljujemo organizatorima što su prepoznali važnost i doprinos projekta. (LP)

Agro ARCA

11. Međunarodni sajam inovacija AGRO ARCA ove će se godine održati od 25 do 27. travnja u Karlovcu. Sajam će okupiti izlagače – inovatore iz Hrvatske i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Ponosni smo što smo naš projekt predstavili u društvu najvećih poljoprivrednih inovacija u Hrvatskoj.

Neslužbeni posjet

Saborski zastupnik  Davor Ivo Stier dana 17.04.2019. posjetio je gljivarnik GEA-com d.o.o. tijekom kojeg je upoznat sa poslovanjem tvrtke. Također je upoznat kako je gljivarnik poligon u kojem se provode aktivnosti HRZZ projekta koje će biti prezentirane na ovogodišnjoj manifestaciji Agro ARCA u Karlovcu.  Pozdravio je suradnju znanosti i struke te je to ocijenio kao veliki doprinos razvoju Karlovačke županije, ali i gospodarstva i znanosti R Hrvatske  u cjelosti.

Dan otvorenih vrata

U sklopu Festivala znanosti, 11. travnja održan je i Dan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta. U sklopu navedenog događanja, uz sve ostale aktivnosti koje možete pogledati OVDJE, predstavljen je i naš projekt. Hvala svima na dolasku i interesu!

Festival znanosti

Festival znanosti održan je 10. travnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. U sklopu festivala posjetiteljima je predstavljen projekt INOJANJETINA. Više o samom festivalu i dojmovima dostupno je OVDJE. 

Edukacija

U danima 28 - 29.03. 2019. godine doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. prisustvovao je tečaju "Zaštita životinja u vrijeme usmrćivanja" održanom na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanja sakupljena na tečaju pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Novi član našeg tima!

Na nedavno završenom natječaju za radno mjesto asistenta/doktoranda na projektu " Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" Hrvatske zaklade za znanost najbolji je kandidat bio Luka Pajurin, dr. med. vet.. 

 

Kolegi Luki želimo dobrodošlicu u naš tim! 

Jeste li znali?

Lička pramenka je hrvatska autohtona pasmina ovaca formirana na području Like i Gorskog kotara. Krasi ju izrazita otpornost i prilagodljivost. Visina grebena ovaca je u prosjeku 60 cm, a dužina trupa 68 cm. Tjelesna masa ovaca je oko 50 kg, a ovnovi su viši, duži i teži. Janjad ima porodnu masu od 3,2 do 3,4 kg (na slici). 

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu posjetiteljima smo omogućiti upoznavanje sa projektom, njegovim ciljevima i idejom.

 

Zahvaljujemo svim posjetiteljima na dolasku i pitanjima. 

Natječaj za asistenta

Natječaj za radno mjesto asistenta na projektu " Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" Hrvatske zaklade za znanost objavljen je 23. siječnja 2019. na mrežnim stranicama Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Detaljnije pogledajte OVDJE.

Prva janjenja

Krajem prosinca 2018., na farmi u Crkvini, u stadu koje pratimo kroz projekt došlo je do prvih janjenja.

Diplomski rad

Kolegica Dina Jelenčić,  19. 10. 2018. obranila je diplomski rad UZGOJ OVACA PASMINE LIČKA PRAMENKA, S POSEBNIM OSVRTOM NA ZDRAVSTVENO STANJE pod mentorstvom
doc. dr. sc. Branimire Špoljarić i doc. dr. sc. Daniela Špoljarića.

Sve čestitke kolegici Dini!

Objavljen sažetak

Kratak opis projekta objavljen je u Ljetopisu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Veterinarska znanost i struka 2021.

Rezultati istraživanja projekta predstavljeni su na on line međunarodnom skupu Veterinarska znanost i struka 2021. dana 9. 10. 2021.

Veterinarski dani 2021.

Asistent i doktorand na projektu, Luka Pajurin, dr.med.vet. sudjelovao je na znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021. koji se održavao u Vodicama od 26.-29.09.2021. Asistent je rad naslova "PREGLED TCR-CD3 KOMPLEKSA S OSVRTOM NA SPECIFIČNOSTI U OVACA I JANJADI" prezentirao u okviru poster sekcije skupa.

Prilog o projektu Večernji list

Prilog o projektu objavljen 20. 7. 2021. u Večernjem listu.

Prva prezentacija proizvoda

Prva prezentacija proizvoda u restoranu poznatom po pripremi autohtonih jela od janjetine.

Rezultati istraživanja projekt na društvenim mrežama

Rezultati istraživanja projekta na društvenim mrežama.

Mario Bratulić

 

Veterinarski fakultet

Rezultati istraživanja projekta na RTl televiziji

Dana 7.6.2021. u RTL Dnevniku i RTL Direktu prikazani su rezultati istraživanja projekta.

RTL Direkt

RTL Dnevnik

Rezultati istraživanja na Agroklub portalu.

Rezultati istraživanja projekta objavljeni su 30. 6. 2021. u članku na Agroklub portalu.

Diseminacija rezultata istraživana AGRO ARCI 2021.

Srebrna medalja i plaketa za inovativnost u poljoprivredi na AGRO ARCI 2021. u Prelogu.

Priprema izložbenoga prostora AGRO ARCA 2021.

Još jednom Vas pozivamo da nas posjetite od 2. do 4. 7. u Prelogu.

AGRO ARCA 2021. od 2. - 4. srpnja

Pozivamo sve zainteresirane da posjete izložbeni prostor na kojem će se predstaviti istraživanja projekta u Prelogu na 12. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021  od 02. do 04. srpnja 2021. godine.

12th annual Days of BHAAAS

Dana 27.06.2021. izv. prof. dr. sc. Daniel Špoljarić te asistent i doktorand na projektu Luka Pajurin, dr. med. vet. prezentirali su online na 12. danima BHAAAS (24. - 27.06.2021.,  Mostar, BiH) radove naslova: "Agaricus bisporus as a functional dietary supplement in animal feed" (D.Š.) i "Effect of Agaricus bisporus on kinetics of memory T cells from lamb peripheral blood" (L.P.). Drago nam je što smo prepoznatljivost i inovativnost našeg projekta prezentirali, a time i doprinijeli promidžbi te popularizaciji znanosti i našeg projekta u inozemstvu.

Predstavljanje istraživanja na vijeću Odjela

Asistent na projektu Luka Pajurin je dana 15. 6. djelatnike Odjela za temeljne prirodne i pretkliničke znanosti Veterinarskog fakulteta upoznao sa istraživanjima u okviru izrade svoje disertacije koja su u tijeku.

Sretan Uskrs!

Svim suradnicima na projektu i djelatnicima Hrvatske zaklade za znanost želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Voditeljica prof. dr. sc. Maja Popović

Korijen života (TV Zapad)

Dana 31.03.2021. prof. dr. sc. Maja Popović i izv. prof. dr. sc. Goran Kiš predstavili su projekt "Inojanjetina" za prilog vezan uz temu hranidbe janjaca i ovaca s inovativnim proizvodima u emisiji "Korijen života" koja se emitira na TV Zapad. Raduje nas prepoznatljivost i inovativnost našeg projekta kao i promidžba te popularizacija znanosti kako na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu tako i u poljoprivredi.

Rezultati vrednovanja

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. dobio je rezultate periodičnog izvješća za prvu istraživačku godinu (razdoblje od 25.03.2019. do 24.09.2020.) od strane Hrvatske zaklade za znanost. Završna ocjena za doktoranda je: Odličan napredak (aktivnosti i rezultati za zadano razdoblje u potpunosti su ostvareni ili čak premašeni). Čestitamo mu i želimo sreću u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Tečaj

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. uspješno je završio tečaj "ACADEMIC TEACHING EXCELLENCE" te mu je urečena svjedodžba.

Božićna čestitka

Svim suradnicima na projektu te članovima Hrvatske zaklade za znanost i svim znanstvenicima, želim Vam čestit Božić te zdravlje i sreću u novoj 2021. godini.

Voditeljica projekta:

prof. dr. sc. Maja Popović

Javna obrana teme doktorskoga rada

Dana 24.11.2020. doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. na temelju odluke Fakultetskog vijeća od 21. listopada 2020. godine javno je branio temu doktorskoga rada putem MS Teams aplikacije naslova "Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi". Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu i želimo svu sreću doktorandu u daljnjoj izradi doktorske disertacije.

Obavijest o javnoj obrani teme doktorskoga rada

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. na temelju odluke Fakultetskog vijeća od 21. listopada 2020. godine javno će braniti temu doktorskoga rada pod naslovom "Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi".

Javna obrana teme doktorskoga rada će se održati u utorak 24. studenog 2020. godine u 9.00 sati u elektronskom obliku putem aplikacije MS Teams u organizaciji Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Javni poziv dostupan je na: https://www.vef.unizg.hr/referada/ostale-obavijesti/obavijest-o-javnoj-obrani-teme-doktorskoga-rada-13/ 

Osposobljavanje

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. završio je "Program osposobljavanja osoba koje rade s pokusnim životinjama i životinjama za proizvodnju bioloških pripravaka" te mu je izdana Potvrda o osposobljenosti osoba koje provode pokuse na životinjama (kategorija C).

Stručno usavršavanje

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. boravio je u Laboratoriju za histologiju, histokemiju i imunohistokemiju, Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te sudjelovao u izradi preparata za potrebe projekta "Inojanjetina" voditeljice prof. dr. sc. Maje Popović.

Hrvatsko društvo fiziologa

Doc. dr. sc. Ana Shek Vugrovečki sudjelovala je na 14. godišnjem simpoziju Hrvatskog društva fiziologa koji se održava 25.-26.9.2020.

„online” preko MS Teams platforme. Docentica je održala predavanje naslova "Effect of Agaricus bisporus supplementation in a feed of Lika pramenka lambs on vitamin A and D serum concentrations".

Cjeloživotno obrazovanje

Sukladno radnom planu asistent i doktorand Luka Pajurin, dr.med.vet. dana 21. rujna 2020. započeo je "Tečaj za osposobljavanje osoba koje rade s pokusnim životinjama i životinjama za proizvodnju bioloških pripravaka". S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom (SARS-CoV-2) i bolesti Covid-19 tečaj se održava online.

HRZZ, "Istraživačke priče"

Projekt "Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" (IP-2016-06-3685) predstavljen je i objavljen na novim mrežnim stranicama Hrvatske zaklade za znanost. Predstavljen je u okviru teme Znanost u fokusu, osmišljene prije svega radi promocije i popularizacije istraživanja i znanstvenika. Cijela "Istraživačka priča" projekta dostupna je na: https://hrzz.hr/inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa/ .

Osvrt o projektu na mrežnoj stranici "Veterina portal"

Na Veterina portalu objavljen je prilog naslova "Plemenita pečurka Agaricus bisporus kao funkcionalni dodatak u dnevni obrok životinja". Ovaj je rad financirala Hrvatska zaklada za znanost projektom “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP-2016-06-3685) a u cijelosti je dostupan na: https://veterina.com.hr/?p=83369 .

Stručni prilog

Projekt ”Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa”

Hrvatske zaklade za znanost (IP-2016-06-3685) predstavljen je i objavljen u obliku stručnog priloga na vet.ba portalu (dostupno na: https://vet.ba/portal/projekat-inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa/) te na službenim stranicama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (dostupno na: http://vfs.unsa.ba/web/index.php/info/vfs-vijesti/1756-projekat-inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa). Stručni prilog, osim popularizacije znanosti, struke i samog projekta u inozemstvu, predstavlja nastavak suradnje Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Riječ voditeljice projekta prof. dr. sc. Maje Popović

Upravni odbor Zaklade na svojoj 175. sjednici održanoj 21. srpnja 2020. godine donio je odluku (Klasa: 120-02/20-02/20; Ur.broj: 63-02/01-20-30)  o prihvaćanju drugog periodičnog izvješća projekta IP-2016-06-3685 ''Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa''.

Projektu je dodijeljena zaključna ocjena:

B - Dobar napredak (projekt je ostvario većinu ciljeva za zadano razdoblje, razlozi za neostvarivanje

nekih ciljeva su opravdani, nastaviti s financiranjem projekta).

Predmetnom Odlukom utvrđeno je kako nema neutrošenih niti nenamjenski utrošenih sredstava.

Istom se Odlukom odobrava stavljanje projekta u mirovanje do 1. ožujka 2021. godine te je utvrđeno novo trajanje izvještajnih razdoblja kako slijedi:

Projekt u mirovanju: od 29.02.2020. do 1.3.2021.

Trajanje projekta (u mjesecima): 1.3.2018. - 28.2.2023. (48 mjeseci, mirovanje 12 mjeseci)

Trajanje trećeg izvještajnog razdoblja: 1.3.2021. do 28.2.2022. godine

Trajanje četvrtog (završnog) izvještajnog razdoblja: 1.3.2022. do 28.2.2023. godine

Sukladno navedenome, produženo je ukupno trajanje projekta te je utvrđeno da je novo vrijeme

trajanja projekta od 1.3.2018. - 28.2.2023. godine od čega je projekt u mirovanju 12 mjeseci odnosno

od 29.02.2020. do 1.3.2021. godine.

Zahvaljujem svim suradnicima na projektu na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.

Sveučilišni Zagreb

Obavještavamo sve zainteresirane da će se emisija Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa emitirati danas (ponedjeljak) 4. svibnja 2020. u 22.30 sati, a reprizno u subotu 9. svibnja u 12.30 sati na Z1 televiziji. U emisiji je sudjelovao, dao intervju i predstavio projekt naš suradnik dr. sc. Tomislav Mikuš. Ako ste propustili emisiju možete ju pogledati na poveznici za emisiju Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa.

https://www.youtube.com/watch?v=u4IGC-eMuJU&t=850s

Sveučilišni Zagreb

Dana 28.4.2020. dr. sc. Tomislav Mikuš za emisiju "Sveučilišni Zagreb" Z1 televizije dao je intervju na temu "Prehranom protiv virusa". Raduje nas promidžba znanosti na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao i prepoznatljivost našeg projekta na istom. Također napominjemo da su se tijekom snimanja provodile sve propisane epidemiološke mjere i mjere socijalnog distanciranja. I za kraj ne zaboravite, #ostanidoma.
 

COVID-19

Čuvajući svoje zdravlje čuvamo zdravlje drugih. Posebno trebamo paziti na zdravlje ugroženih skupina, a to su starije osobe i kronični bolesnici.
Pratite aktualne preporuke Ministarstva zdravstva i poštujte samoizolaciju! Održavanje zdravlja i sigurnosti našeg projektnog tima i njihovih obitelji nam je prioritet te u skladu s uputama Nacionalnog stožera poduzimamo sve mjere i smanjujemo socijalne kontankte. Sastanke održavamo online i apeliramo na sve građane da se i oni pridržavaju uputa socijalnog distanciranja. Ako nije nužno #ostanidoma.

"Inojanjetina" tim
 

Posjet župana

Dana 9.ožujka 2020. župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa suradnicima, nakon održanog kolegija u općini Krnjak, u pratnji načelnika Općine Dejana Mihajlovića, obišao je proizvodne pogone tvrtke GEA-COM iz Budačke Rijeke kraj Krnjaka. Tom je prilikom voditeljica projekta prof. dr. sc. Maja Popović upoznala župana i načelnika o rezultatima provedbe projekta s obzirom da se projekt u cijelosti provodi na području Karlovačke županije.  Projekt je prepoznat od strane župana i načelnika kao velik potencijal za razvoj poljoprivrede/gospodarstva na području Županije te su u tijeku dogovori za organizaciju okruglih stolova kako na razini Županije tako i na razini Općine.

Riječ voditeljice

Zahvaljujem svim suradnicima na projektu na dosadašnjoj izvrsnoj i nadasve uspješnoj suradnji. Dana 4. ožujka 2020. godine periodično izvješće za drugu istraživačku godinu predano je na vrednovanje Hrvatskoj zakladi za znanost. Također, došlo je i do promjena u našem projektnom timu te je on sada veći za još dva člana. Pridružili su nam se prof. dr. sc. Silvijo Vince i izv. prof. dr. sc. Goran Kiš. Ovim putem želimo im srdačnu dobrodošlicu u naš tim.

Kongres

Na "2nd Congress of Croatian Society for Mucosal Immunology (CSI) with International Participation“ održanom u Zagrebu (27.-29.02.2020.) asistent i doktorand Luka Pajurin, dr. med. vet. usmeno je izlagao rad naslova "PREBIOTSKI UČINAK PRIPRAVKA PLEMENITE PEČURKE U JANJADI".

55. Hrvatski 15. Međunarodni Simpozij Agronoma

Na 55. Hrvatskom i 15. Međunarodnom Simpoziju Agronoma održanom u Vodicama (16.-21.02.2020.) izv. prof. dr. sc. Goran Kiš usmeno je priopćio rad naslova "Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricusbisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesajanjadi ličke pramenke".

Uspostavljena suradnja

Ponosni smo na uspostavljenu suradnju s kolegicom Aminom Hrković-Porobija, docenticom na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i HRZZ projekta "Inojanjetina".

Noć muzeja 2020.

U sklopu 15. Noći muzeja dana 31.01.2020. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svim posjetiteljima je predstavljen projekt Hrvatske zaklade za znanost "Inojanjetina".

Prva janjenja 2020.

Početkom siječnja na farmi u Crkvini, u stadu koje pratimo kroz projekt došlo je do prvih janjenja u 2020. kalendarskoj godini, tijekom druge istraživačke godine projekta.

Suglasnost Povjerenstva za etiku u veterinarstvu

Fakultetsko vijeće Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je dana 19. studenoga 2019. godine na 2. redovitoj sjednici donijelo odluku kojom se prihvaća zamolba asistenta na projektu i doktoranda Luke Pajurina, dr. med. vet. o etičkoj prihatljivosti za istraživanje uzoraka na koje se ne primjenjuje Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017). Želimo mu svu sreću u daljnjem znanstvenom radu i izradi diseraticije.

Veterinarski dani 2019.

Na znanstveno - stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem "Veterinarski dani 2019."  od 23. do 26.10.2019. u Primoštenu, Hotel Zora u okviru poster sekcije prezentirati će se rezultati projektnih istraživanja. Program se nalazi na web adrsesi:https://www.vef.unizg.hr/wp-content/uploads/2019/09/VET.-DANI-2019.-2.-obavijest.pdf

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom prezentacije naših istraživanja.

2. Dan doktorata

Asistent i doktorand Luka Pajurin, dr. med. vet. 11.10.2019. prisustvovao je 2. Danu doktorata u okviru 8. međunarodnog kongresa "Veterinarska znanost i struka" u organizaciji Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na 2. Danu doktorata predstavljeni su obranjeni doktorski radovi iz svih grana veterinarske medicine. Sudjelovanje i iskustva alumna koristiti će asistentu i doktorandu u daljnjem tijeku studija i izradi doktorskog rada.

Veterinarska znanost i struka

Na 8. međunarodnom kongresu "Veterinarska znanost i struka" od 10. do 12.10.2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru poster sekcije prezentirati će se rezultati projektnih istraživanja. Program se nalazi na web adrsesi: https://vzs2019.eu/wp-content/uploads/2019/10/PROGRAM-FINAL.pdf.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom prezentacija naših istraživanja.

Edukacija

Asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. sudjelovao je na predavanjima u sklopu praktične radionice "Uvod u metode plinske i tekućinske kromatografije" (17. - 19. rujna 2019.) u organizaciji BICRO BIOCentra. U okviru predavanja prezentirane su kromatografske analize aroma sastava bioloških materijala. Sva nova znanja sakupljena na predavanjima pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Stručno usavršavanje

Temeljem radnoga plana asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. od 01. do 31.08.2019. obavio je stručno usavršavanje u Laboratoriju za imunofenotipizaciju krvotvornih stanica Kliničkog zavoda za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu KB "Merkur". Doktorand je upoznat s radom na protočnom citometru, principima imunofenotipizacije krvotvornih stanica, pretragama iz područja hematoonkološke lab. dijagnostike kao i pretragama u procjeni stečenih imunodeficijenicija i praćenja imunoterapije. Upoznat je s uspostavljanjem, dinamikom i načinom provođenja i kriterijima prihvatljivosti unutrašnje kontrole kvalitete ispitivanja te tumačenjima rezultata. Sva znanja sakupljena za vrijeme trajanja usavršavanja pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Rektorova nagrada

Ingo Ralph Albin Lobpreis, student integriranog preddiplomskog i diplomskog studija na engleskom jeziku na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dobitnik je Rektorove nagrade u ak. god. 2018./2019. za rad naziva "Morfometrijske osobitosti eritrocita ovaca pasmine lička pramenka" u okviru kojeg je prikazao dio istraživanja Projekta. Čestitamo Ingu i njegovim mentoricama doc. dr. sc. Ivoni Žuri Žaji i doc. dr. sc. Branimiri Špoljarić!

Stručno usavršavanje

Asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. obavio je stručno usavršavanje u Zavodu za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u vremenu od 15. do 19. 07. 2019. godine u okviru kojeg je upoznat s radom i osposobljen za provođenje analiza na uzorcima animalnog i biljnog porijekla tekućinskim metodama kromatografije. Sva nova znanja sakupljena na predavanjima pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Stručno usavršavanje

U vremenu od 20.05.2019. do 31.05.2019. temeljem radnog plana asistent na projektu i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. obavio je stručno usavršavanje u Službi za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Za vrijeme trajanja usavršavanja doktorand je upoznat s radom na instrumentalnim tehnikama plinske i tekućinske kromatografije uz različite načine detekcije. Također je upoznat s primjenom postupaka i metoda koje se provode u laboratoriju kao i kontrolom kvalitete rezultata ispitivanja. Nova znanja će mu pomoći u daljnjem znanstvenom i stručnom radu.

Uspostavljena suradnja

Uspostavljena je stručno-znanstvena suradnja s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, na što smo posebno ponosni. 

NZJZ dr. Andrija Štampar vodeća je ustanova u praksi i uslugama sustava javnog zdravstva Republike Hrvatske. Iskustvo i izvrsnost koje NZJZ posjeduje biti će nam od velike pomoći u ostvarivanju zadanih ciljeva projekta.

Uspostavljena suradnja

Ponosni smo na uspostavljanju suradnje projekta INOJANJETINA sa mesnom industrijom MM Milivoj Medven iz Krašića. 

MM Mesna industrija d.o.o. je tvrtka s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i prodaji mesa i mesnih prerađevina, a mi smo u njima prepoznali društveno odgovornu tvrtku s vizijom i misijom u skladu s idejom projekta. 

Nagrada na Agro ARCA-i

Na 11. Međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA  u Karlovcu projekt "INOJANJETINA" nagrađen je srebrnom medaljom. U ime projekta nagradu je preuzeo prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Zahvaljujemo organizatorima što su prepoznali važnost i doprinos projekta. (LP)

Agro ARCA

11. Međunarodni sajam inovacija AGRO ARCA ove će se godine održati od 25 do 27. travnja u Karlovcu. Sajam će okupiti izlagače – inovatore iz Hrvatske i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Ponosni smo što smo naš projekt predstavili u društvu najvećih poljoprivrednih inovacija u Hrvatskoj.

Neslužbeni posjet

Saborski zastupnik  Davor Ivo Stier dana 17.04.2019. posjetio je gljivarnik GEA-com d.o.o. tijekom kojeg je upoznat sa poslovanjem tvrtke. Također je upoznat kako je gljivarnik poligon u kojem se provode aktivnosti HRZZ projekta koje će biti prezentirane na ovogodišnjoj manifestaciji Agro ARCA u Karlovcu.  Pozdravio je suradnju znanosti i struke te je to ocijenio kao veliki doprinos razvoju Karlovačke županije, ali i gospodarstva i znanosti R Hrvatske  u cjelosti.

Dan otvorenih vrata

U sklopu Festivala znanosti, 11. travnja održan je i Dan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta. U sklopu navedenog događanja, uz sve ostale aktivnosti koje možete pogledati OVDJE, predstavljen je i naš projekt. Hvala svima na dolasku i interesu!

Festival znanosti

Festival znanosti održan je 10. travnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. U sklopu festivala posjetiteljima je predstavljen projekt INOJANJETINA. Više o samom festivalu i dojmovima dostupno je OVDJE. 

Edukacija

U danima 28 - 29.03. 2019. godine doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. prisustvovao je tečaju "Zaštita životinja u vrijeme usmrćivanja" održanom na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanja sakupljena na tečaju pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Novi član našeg tima!

Na nedavno završenom natječaju za radno mjesto asistenta/doktoranda na projektu " Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" Hrvatske zaklade za znanost najbolji je kandidat bio Luka Pajurin, dr. med. vet.. 

 

Kolegi Luki želimo dobrodošlicu u naš tim! 

Jeste li znali?

Lička pramenka je hrvatska autohtona pasmina ovaca formirana na području Like i Gorskog kotara. Krasi ju izrazita otpornost i prilagodljivost. Visina grebena ovaca je u prosjeku 60 cm, a dužina trupa 68 cm. Tjelesna masa ovaca je oko 50 kg, a ovnovi su viši, duži i teži. Janjad ima porodnu masu od 3,2 do 3,4 kg (na slici). 

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu posjetiteljima smo omogućiti upoznavanje sa projektom, njegovim ciljevima i idejom.

 

Zahvaljujemo svim posjetiteljima na dolasku i pitanjima. 

Natječaj za asistenta

Natječaj za radno mjesto asistenta na projektu " Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" Hrvatske zaklade za znanost objavljen je 23. siječnja 2019. na mrežnim stranicama Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Detaljnije pogledajte OVDJE.

Prva janjenja

Krajem prosinca 2018., na farmi u Crkvini, u stadu koje pratimo kroz projekt došlo je do prvih janjenja.

Diplomski rad

Kolegica Dina Jelenčić,  19. 10. 2018. obranila je diplomski rad UZGOJ OVACA PASMINE LIČKA PRAMENKA, S POSEBNIM OSVRTOM NA ZDRAVSTVENO STANJE pod mentorstvom
doc. dr. sc. Branimire Špoljarić i doc. dr. sc. Daniela Špoljarića.

Sve čestitke kolegici Dini!

Objavljen sažetak

Kratak opis projekta objavljen je u Ljetopisu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.