top of page
Rezultati istraživanja projekta na RTl televiziji

Dana 7.6.2021. u RTL Dnevniku i RTL Direktu prikazani su rezultati istraživanja projekta.

RTL Direkt

RTL Dnevnik

Rezultati istraživanja na Agroklub portalu.

Rezultati istraživanja projekta objavljeni su 30. 6. 2021. u članku na Agroklub portalu.

Diseminacija rezultata istraživana AGRO ARCI 2021.

Srebrna medalja i plaketa za inovativnost u poljoprivredi na AGRO ARCI 2021. u Prelogu.

Priprema izložbenoga prostora AGRO ARCA 2021.

Još jednom Vas pozivamo da nas posjetite od 2. do 4. 7. u Prelogu.

AGRO ARCA 2021. od 2. - 4. srpnja

Pozivamo sve zainteresirane da posjete izložbeni prostor na kojem će se predstaviti istraživanja projekta u Prelogu na 12. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021  od 02. do 04. srpnja 2021. godine.

12th annual Days of BHAAAS

Dana 27.06.2021. izv. prof. dr. sc. Daniel Špoljarić te asistent i doktorand na projektu Luka Pajurin, dr. med. vet. prezentirali su online na 12. danima BHAAAS (24. - 27.06.2021.,  Mostar, BiH) radove naslova: "Agaricus bisporus as a functional dietary supplement in animal feed" (D.Š.) i "Effect of Agaricus bisporus on kinetics of memory T cells from lamb peripheral blood" (L.P.). Drago nam je što smo prepoznatljivost i inovativnost našeg projekta prezentirali, a time i doprinijeli promidžbi te popularizaciji znanosti i našeg projekta u inozemstvu.

Predstavljanje istraživanja na vijeću Odjela

Asistent na projektu Luka Pajurin je dana 15. 6. djelatnike Odjela za temeljne prirodne i pretkliničke znanosti Veterinarskog fakulteta upoznao sa istraživanjima u okviru izrade svoje disertacije koja su u tijeku.

Sretan Uskrs!

Svim suradnicima na projektu i djelatnicima Hrvatske zaklade za znanost želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Voditeljica prof. dr. sc. Maja Popović

Korijen života (TV Zapad)

Dana 31.03.2021. prof. dr. sc. Maja Popović i izv. prof. dr. sc. Goran Kiš predstavili su projekt "Inojanjetina" za prilog vezan uz temu hranidbe janjaca i ovaca s inovativnim proizvodima u emisiji "Korijen života" koja se emitira na TV Zapad. Raduje nas prepoznatljivost i inovativnost našeg projekta kao i promidžba te popularizacija znanosti kako na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu tako i u poljoprivredi.

Rezultati vrednovanja

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. dobio je rezultate periodičnog izvješća za prvu istraživačku godinu (razdoblje od 25.03.2019. do 24.09.2020.) od strane Hrvatske zaklade za znanost. Završna ocjena za doktoranda je: Odličan napredak (aktivnosti i rezultati za zadano razdoblje u potpunosti su ostvareni ili čak premašeni). Čestitamo mu i želimo sreću u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Tečaj

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. uspješno je završio tečaj "ACADEMIC TEACHING EXCELLENCE" te mu je urečena svjedodžba.

Božićna čestitka

Svim suradnicima na projektu te članovima Hrvatske zaklade za znanost i svim znanstvenicima, želim Vam čestit Božić te zdravlje i sreću u novoj 2021. godini.

Voditeljica projekta:

prof. dr. sc. Maja Popović

Javna obrana teme doktorskoga rada

Dana 24.11.2020. doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. na temelju odluke Fakultetskog vijeća od 21. listopada 2020. godine javno je branio temu doktorskoga rada putem MS Teams aplikacije naslova "Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi". Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu i želimo svu sreću doktorandu u daljnjoj izradi doktorske disertacije.

Obavijest o javnoj obrani teme doktorskoga rada

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. na temelju odluke Fakultetskog vijeća od 21. listopada 2020. godine javno će braniti temu doktorskoga rada pod naslovom "Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi".

Javna obrana teme doktorskoga rada će se održati u utorak 24. studenog 2020. godine u 9.00 sati u elektronskom obliku putem aplikacije MS Teams u organizaciji Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Javni poziv dostupan je na: https://www.vef.unizg.hr/referada/ostale-obavijesti/obavijest-o-javnoj-obrani-teme-doktorskoga-rada-13/ 

Osposobljavanje

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. završio je "Program osposobljavanja osoba koje rade s pokusnim životinjama i životinjama za proizvodnju bioloških pripravaka" te mu je izdana Potvrda o osposobljenosti osoba koje provode pokuse na životinjama (kategorija C).

Stručno usavršavanje

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. boravio je u Laboratoriju za histologiju, histokemiju i imunohistokemiju, Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te sudjelovao u izradi preparata za potrebe projekta "Inojanjetina" voditeljice prof. dr. sc. Maje Popović.

Hrvatsko društvo fiziologa

Doc. dr. sc. Ana Shek Vugrovečki sudjelovala je na 14. godišnjem simpoziju Hrvatskog društva fiziologa koji se održava 25.-26.9.2020.

„online” preko MS Teams platforme. Docentica je održala predavanje naslova "Effect of Agaricus bisporus supplementation in a feed of Lika pramenka lambs on vitamin A and D serum concentrations".

Cjeloživotno obrazovanje

Sukladno radnom planu asistent i doktorand Luka Pajurin, dr.med.vet. dana 21. rujna 2020. započeo je "Tečaj za osposobljavanje osoba koje rade s pokusnim životinjama i životinjama za proizvodnju bioloških pripravaka". S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom (SARS-CoV-2) i bolesti Covid-19 tečaj se održava online.

HRZZ, "Istraživačke priče"

Projekt "Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" (IP-2016-06-3685) predstavljen je i objavljen na novim mrežnim stranicama Hrvatske zaklade za znanost. Predstavljen je u okviru teme Znanost u fokusu, osmišljene prije svega radi promocije i popularizacije istraživanja i znanstvenika. Cijela "Istraživačka priča" projekta dostupna je na: https://hrzz.hr/inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa/ .

Osvrt o projektu na mrežnoj stranici "Veterina portal"

Na Veterina portalu objavljen je prilog naslova "Plemenita pečurka Agaricus bisporus kao funkcionalni dodatak u dnevni obrok životinja". Ovaj je rad financirala Hrvatska zaklada za znanost projektom “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP-2016-06-3685) a u cijelosti je dostupan na: https://veterina.com.hr/?p=83369 .

Stručni prilog

Projekt ”Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa”

Hrvatske zaklade za znanost (IP-2016-06-3685) predstavljen je i objavljen u obliku stručnog priloga na vet.ba portalu (dostupno na: https://vet.ba/portal/projekat-inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa/) te na službenim stranicama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (dostupno na: http://vfs.unsa.ba/web/index.php/info/vfs-vijesti/1756-projekat-inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa). Stručni prilog, osim popularizacije znanosti, struke i samog projekta u inozemstvu, predstavlja nastavak suradnje Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Riječ voditeljice projekta prof. dr. sc. Maje Popović

Upravni odbor Zaklade na svojoj 175. sjednici održanoj 21. srpnja 2020. godine donio je odluku (Klasa: 120-02/20-02/20; Ur.broj: 63-02/01-20-30)  o prihvaćanju drugog periodičnog izvješća projekta IP-2016-06-3685 ''Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa''.

Projektu je dodijeljena zaključna ocjena:

B - Dobar napredak (projekt je ostvario većinu ciljeva za zadano razdoblje, razlozi za neostvarivanje

nekih ciljeva su opravdani, nastaviti s financiranjem projekta).

Predmetnom Odlukom utvrđeno je kako nema neutrošenih niti nenamjenski utrošenih sredstava.

Istom se Odlukom odobrava stavljanje projekta u mirovanje do 1. ožujka 2021. godine te je utvrđeno novo trajanje izvještajnih razdoblja kako slijedi:

Projekt u mirovanju: od 29.02.2020. do 1.3.2021.

Trajanje projekta (u mjesecima): 1.3.2018. - 28.2.2023. (48 mjeseci, mirovanje 12 mjeseci)

Trajanje trećeg izvještajnog razdoblja: 1.3.2021. do 28.2.2022. godine

Trajanje četvrtog (završnog) izvještajnog razdoblja: 1.3.2022. do 28.2.2023. godine

Sukladno navedenome, produženo je ukupno trajanje projekta te je utvrđeno da je novo vrijeme

trajanja projekta od 1.3.2018. - 28.2.2023. godine od čega je projekt u mirovanju 12 mjeseci odnosno

od 29.02.2020. do 1.3.2021. godine.

Zahvaljujem svim suradnicima na projektu na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.

Sveučilišni Zagreb

Obavještavamo sve zainteresirane da će se emisija Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa emitirati danas (ponedjeljak) 4. svibnja 2020. u 22.30 sati, a reprizno u subotu 9. svibnja u 12.30 sati na Z1 televiziji. U emisiji je sudjelovao, dao intervju i predstavio projekt naš suradnik dr. sc. Tomislav Mikuš. Ako ste propustili emisiju možete ju pogledati na poveznici za emisiju Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa.

https://www.youtube.com/watch?v=u4IGC-eMuJU&t=850s

Sveučilišni Zagreb

Dana 28.4.2020. dr. sc. Tomislav Mikuš za emisiju "Sveučilišni Zagreb" Z1 televizije dao je intervju na temu "Prehranom protiv virusa". Raduje nas promidžba znanosti na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao i prepoznatljivost našeg projekta na istom. Također napominjemo da su se tijekom snimanja provodile sve propisane epidemiološke mjere i mjere socijalnog distanciranja. I za kraj ne zaboravite, #ostanidoma.
 

COVID-19

Čuvajući svoje zdravlje čuvamo zdravlje drugih. Posebno trebamo paziti na zdravlje ugroženih skupina, a to su starije osobe i kronični bolesnici.
Pratite aktualne preporuke Ministarstva zdravstva i poštujte samoizolaciju! Održavanje zdravlja i sigurnosti našeg projektnog tima i njihovih obitelji nam je prioritet te u skladu s uputama Nacionalnog stožera poduzimamo sve mjere i smanjujemo socijalne kontankte. Sastanke održavamo online i apeliramo na sve građane da se i oni pridržavaju uputa socijalnog distanciranja. Ako nije nužno #ostanidoma.

"Inojanjetina" tim
 

Posjet župana

Dana 9.ožujka 2020. župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa suradnicima, nakon održanog kolegija u općini Krnjak, u pratnji načelnika Općine Dejana Mihajlovića, obišao je proizvodne pogone tvrtke GEA-COM iz Budačke Rijeke kraj Krnjaka. Tom je prilikom voditeljica projekta prof. dr. sc. Maja Popović upoznala župana i načelnika o rezultatima provedbe projekta s obzirom da se projekt u cijelosti provodi na području Karlovačke županije.  Projekt je prepoznat od strane župana i načelnika kao velik potencijal za razvoj poljoprivrede/gospodarstva na području Županije te su u tijeku dogovori za organizaciju okruglih stolova kako na razini Županije tako i na razini Općine.

Riječ voditeljice

Zahvaljujem svim suradnicima na projektu na dosadašnjoj izvrsnoj i nadasve uspješnoj suradnji. Dana 4. ožujka 2020. godine periodično izvješće za drugu istraživačku godinu predano je na vrednovanje Hrvatskoj zakladi za znanost. Također, došlo je i do promjena u našem projektnom timu te je on sada veći za još dva člana. Pridružili su nam se prof. dr. sc. Silvijo Vince i izv. prof. dr. sc. Goran Kiš. Ovim putem želimo im srdačnu dobrodošlicu u naš tim.

Kongres

Na "2nd Congress of Croatian Society for Mucosal Immunology (CSI) with International Participation“ održanom u Zagrebu (27.-29.02.2020.) asistent i doktorand Luka Pajurin, dr. med. vet. usmeno je izlagao rad naslova "PREBIOTSKI UČINAK PRIPRAVKA PLEMENITE PEČURKE U JANJADI".

55. Hrvatski 15. Međunarodni Simpozij Agronoma

Na 55. Hrvatskom i 15. Međunarodnom Simpoziju Agronoma održanom u Vodicama (16.-21.02.2020.) izv. prof. dr. sc. Goran Kiš usmeno je priopćio rad naslova "Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricusbisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesajanjadi ličke pramenke".

Uspostavljena suradnja

Ponosni smo na uspostavljenu suradnju s kolegicom Aminom Hrković-Porobija, docenticom na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i HRZZ projekta "Inojanjetina".

Noć muzeja 2020.

U sklopu 15. Noći muzeja dana 31.01.2020. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svim posjetiteljima je predstavljen projekt Hrvatske zaklade za znanost "Inojanjetina".

Prva janjenja 2020.

Početkom siječnja na farmi u Crkvini, u stadu koje pratimo kroz projekt došlo je do prvih janjenja u 2020. kalendarskoj godini, tijekom druge istraživačke godine projekta.

Suglasnost Povjerenstva za etiku u veterinarstvu

Fakultetsko vijeće Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je dana 19. studenoga 2019. godine na 2. redovitoj sjednici donijelo odluku kojom se prihvaća zamolba asistenta na projektu i doktoranda Luke Pajurina, dr. med. vet. o etičkoj prihatljivosti za istraživanje uzoraka na koje se ne primjenjuje Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017). Želimo mu svu sreću u daljnjem znanstvenom radu i izradi diseraticije.

Veterinarski dani 2019.

Na znanstveno - stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem "Veterinarski dani 2019."  od 23. do 26.10.2019. u Primoštenu, Hotel Zora u okviru poster sekcije prezentirati će se rezultati projektnih istraživanja. Program se nalazi na web adrsesi:https://www.vef.unizg.hr/wp-content/uploads/2019/09/VET.-DANI-2019.-2.-obavijest.pdf

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom prezentacije naših istraživanja.

2. Dan doktorata

Asistent i doktorand Luka Pajurin, dr. med. vet. 11.10.2019. prisustvovao je 2. Danu doktorata u okviru 8. međunarodnog kongresa "Veterinarska znanost i struka" u organizaciji Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na 2. Danu doktorata predstavljeni su obranjeni doktorski radovi iz svih grana veterinarske medicine. Sudjelovanje i iskustva alumna koristiti će asistentu i doktorandu u daljnjem tijeku studija i izradi doktorskog rada.

Veterinarska znanost i struka

Na 8. međunarodnom kongresu "Veterinarska znanost i struka" od 10. do 12.10.2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru poster sekcije prezentirati će se rezultati projektnih istraživanja. Program se nalazi na web adrsesi: https://vzs2019.eu/wp-content/uploads/2019/10/PROGRAM-FINAL.pdf.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom prezentacija naših istraživanja.

Edukacija

Asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. sudjelovao je na predavanjima u sklopu praktične radionice "Uvod u metode plinske i tekućinske kromatografije" (17. - 19. rujna 2019.) u organizaciji BICRO BIOCentra. U okviru predavanja prezentirane su kromatografske analize aroma sastava bioloških materijala. Sva nova znanja sakupljena na predavanjima pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Stručno usavršavanje

Temeljem radnoga plana asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. od 01. do 31.08.2019. obavio je stručno usavršavanje u Laboratoriju za imunofenotipizaciju krvotvornih stanica Kliničkog zavoda za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu KB "Merkur". Doktorand je upoznat s radom na protočnom citometru, principima imunofenotipizacije krvotvornih stanica, pretragama iz područja hematoonkološke lab. dijagnostike kao i pretragama u procjeni stečenih imunodeficijenicija i praćenja imunoterapije. Upoznat je s uspostavljanjem, dinamikom i načinom provođenja i kriterijima prihvatljivosti unutrašnje kontrole kvalitete ispitivanja te tumačenjima rezultata. Sva znanja sakupljena za vrijeme trajanja usavršavanja pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Rektorova nagrada

Ingo Ralph Albin Lobpreis, student integriranog preddiplomskog i diplomskog studija na engleskom jeziku na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dobitnik je Rektorove nagrade u ak. god. 2018./2019. za rad naziva "Morfometrijske osobitosti eritrocita ovaca pasmine lička pramenka" u okviru kojeg je prikazao dio istraživanja Projekta. Čestitamo Ingu i njegovim mentoricama doc. dr. sc. Ivoni Žuri Žaji i doc. dr. sc. Branimiri Špoljarić!

Stručno usavršavanje

Asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. obavio je stručno usavršavanje u Zavodu za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u vremenu od 15. do 19. 07. 2019. godine u okviru kojeg je upoznat s radom i osposobljen za provođenje analiza na uzorcima animalnog i biljnog porijekla tekućinskim metodama kromatografije. Sva nova znanja sakupljena na predavanjima pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Stručno usavršavanje

U vremenu od 20.05.2019. do 31.05.2019. temeljem radnog plana asistent na projektu i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. obavio je stručno usavršavanje u Službi za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Za vrijeme trajanja usavršavanja doktorand je upoznat s radom na instrumentalnim tehnikama plinske i tekućinske kromatografije uz različite načine detekcije. Također je upoznat s primjenom postupaka i metoda koje se provode u laboratoriju kao i kontrolom kvalitete rezultata ispitivanja. Nova znanja će mu pomoći u daljnjem znanstvenom i stručnom radu.

Uspostavljena suradnja

Uspostavljena je stručno-znanstvena suradnja s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, na što smo posebno ponosni. 

NZJZ dr. Andrija Štampar vodeća je ustanova u praksi i uslugama sustava javnog zdravstva Republike Hrvatske. Iskustvo i izvrsnost koje NZJZ posjeduje biti će nam od velike pomoći u ostvarivanju zadanih ciljeva projekta.

Uspostavljena suradnja

Ponosni smo na uspostavljanju suradnje projekta INOJANJETINA sa mesnom industrijom MM Milivoj Medven iz Krašića. 

MM Mesna industrija d.o.o. je tvrtka s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i prodaji mesa i mesnih prerađevina, a mi smo u njima prepoznali društveno odgovornu tvrtku s vizijom i misijom u skladu s idejom projekta. 

Nagrada na Agro ARCA-i

Na 11. Međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA  u Karlovcu projekt "INOJANJETINA" nagrađen je srebrnom medaljom. U ime projekta nagradu je preuzeo prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Zahvaljujemo organizatorima što su prepoznali važnost i doprinos projekta. (LP)

Agro ARCA

11. Međunarodni sajam inovacija AGRO ARCA ove će se godine održati od 25 do 27. travnja u Karlovcu. Sajam će okupiti izlagače – inovatore iz Hrvatske i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Ponosni smo što smo naš projekt predstavili u društvu najvećih poljoprivrednih inovacija u Hrvatskoj.

Neslužbeni posjet

Saborski zastupnik  Davor Ivo Stier dana 17.04.2019. posjetio je gljivarnik GEA-com d.o.o. tijekom kojeg je upoznat sa poslovanjem tvrtke. Također je upoznat kako je gljivarnik poligon u kojem se provode aktivnosti HRZZ projekta koje će biti prezentirane na ovogodišnjoj manifestaciji Agro ARCA u Karlovcu.  Pozdravio je suradnju znanosti i struke te je to ocijenio kao veliki doprinos razvoju Karlovačke županije, ali i gospodarstva i znanosti R Hrvatske  u cjelosti.

Dan otvorenih vrata

U sklopu Festivala znanosti, 11. travnja održan je i Dan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta. U sklopu navedenog događanja, uz sve ostale aktivnosti koje možete pogledati OVDJE, predstavljen je i naš projekt. Hvala svima na dolasku i interesu!

Festival znanosti

Festival znanosti održan je 10. travnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. U sklopu festivala posjetiteljima je predstavljen projekt INOJANJETINA. Više o samom festivalu i dojmovima dostupno je OVDJE. 

Edukacija

U danima 28 - 29.03. 2019. godine doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. prisustvovao je tečaju "Zaštita životinja u vrijeme usmrćivanja" održanom na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanja sakupljena na tečaju pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Novi član našeg tima!

Na nedavno završenom natječaju za radno mjesto asistenta/doktoranda na projektu " Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" Hrvatske zaklade za znanost najbolji je kandidat bio Luka Pajurin, dr. med. vet.. 

 

Kolegi Luki želimo dobrodošlicu u naš tim! 

Jeste li znali?

Lička pramenka je hrvatska autohtona pasmina ovaca formirana na području Like i Gorskog kotara. Krasi ju izrazita otpornost i prilagodljivost. Visina grebena ovaca je u prosjeku 60 cm, a dužina trupa 68 cm. Tjelesna masa ovaca je oko 50 kg, a ovnovi su viši, duži i teži. Janjad ima porodnu masu od 3,2 do 3,4 kg (na slici). 

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu posjetiteljima smo omogućiti upoznavanje sa projektom, njegovim ciljevima i idejom.

 

Zahvaljujemo svim posjetiteljima na dolasku i pitanjima. 

Natječaj za asistenta

Natječaj za radno mjesto asistenta na projektu " Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" Hrvatske zaklade za znanost objavljen je 23. siječnja 2019. na mrežnim stranicama Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Detaljnije pogledajte OVDJE.

Prva janjenja

Krajem prosinca 2018., na farmi u Crkvini, u stadu koje pratimo kroz projekt došlo je do prvih janjenja.

Diplomski rad

Kolegica Dina Jelenčić,  19. 10. 2018. obranila je diplomski rad UZGOJ OVACA PASMINE LIČKA PRAMENKA, S POSEBNIM OSVRTOM NA ZDRAVSTVENO STANJE pod mentorstvom
doc. dr. sc. Branimire Špoljarić i doc. dr. sc. Daniela Špoljarića.

Sve čestitke kolegici Dini!

Objavljen sažetak

Kratak opis projekta objavljen je u Ljetopisu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

BLOOD-SERUM-OXIDATIVE-STATUS-OF-LIKA-PRAMENKA-LAMBS-FED-WITH-THE-BUTTON-MUSHROOM-AGARICUS-
Veterinarska znanost i struka 2021.

Rezultati istraživanja projekta predstavljeni su na on line međunarodnom skupu Veterinarska znanost i struka 2021. dana 9. 10. 2021.

20210927_122508_edited.jpg
Veterinarski dani 2021.

Asistent i doktorand na projektu, Luka Pajurin, dr.med.vet. sudjelovao je na znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021. koji se održavao u Vodicama od 26.-29.09.2021. Asistent je rad naslova "PREGLED TCR-CD3 KOMPLEKSA S OSVRTOM NA SPECIFIČNOSTI U OVACA I JANJADI" prezentirao u okviru poster sekcije skupa.

IMG-752570145c99bcf2c5bc35492b43d7fc-V_e
Prilog o projektu Večernji list

Prilog o projektu objavljen 20. 7. 2021. u Večernjem listu.

IMG-20210717-WA0000 (2).jpg
Prva prezentacija proizvoda

Prva prezentacija proizvoda u restoranu poznatom po pripremi autohtonih jela od janjetine.

1626458656679.jpg
Rezultati istraživanja projekt na društvenim mrežama

Rezultati istraživanja projekta na društvenim mrežama.

Mario Bratulić

 

Veterinarski fakultet

IMG-20210707-WA0002.jpg
Rezultati istraživanja projekta na RTl televiziji

Dana 7.6.2021. u RTL Dnevniku i RTL Direktu prikazani su rezultati istraživanja projekta.

RTL Direkt

RTL Dnevnik

1625587952606.jpg
Rezultati istraživanja na Agroklub portalu.

Rezultati istraživanja projekta objavljeni su 30. 6. 2021. u članku na Agroklub portalu.

IMG_20210704_221836.jpg
Diseminacija rezultata istraživana AGRO ARCI 2021.

Srebrna medalja i plaketa za inovativnost u poljoprivredi na AGRO ARCI 2021. u Prelogu.

IMG-20210703-WA0012.jpg
Priprema izložbenoga prostora AGRO ARCA 2021.

Još jednom Vas pozivamo da nas posjetite od 2. do 4. 7. u Prelogu.

Agro arca poster 2021-page-001.jpg
AGRO ARCA 2021. od 2. - 4. srpnja

Pozivamo sve zainteresirane da posjete izložbeni prostor na kojem će se predstaviti istraživanja projekta u Prelogu na 12. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021  od 02. do 04. srpnja 2021. godine.

BHAAAS1.PNG
12th annual Days of BHAAAS

Dana 27.06.2021. izv. prof. dr. sc. Daniel Špoljarić te asistent i doktorand na projektu Luka Pajurin, dr. med. vet. prezentirali su online na 12. danima BHAAAS (24. - 27.06.2021.,  Mostar, BiH) radove naslova: "Agaricus bisporus as a functional dietary supplement in animal feed" (D.Š.) i "Effect of Agaricus bisporus on kinetics of memory T cells from lamb peripheral blood" (L.P.). Drago nam je što smo prepoznatljivost i inovativnost našeg projekta prezentirali, a time i doprinijeli promidžbi te popularizaciji znanosti i našeg projekta u inozemstvu.

1623922227567.jpg
Predstavljanje istraživanja na vijeću Odjela

Asistent na projektu Luka Pajurin je dana 15. 6. djelatnike Odjela za temeljne prirodne i pretkliničke znanosti Veterinarskog fakulteta upoznao sa istraživanjima u okviru izrade svoje disertacije koja su u tijeku.

USKRS.jpg
Sretan Uskrs!

Svim suradnicima na projektu i djelatnicima Hrvatske zaklade za znanost želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Voditeljica prof. dr. sc. Maja Popović

TVZapad.jpg.png
Korijen života (TV Zapad)

Dana 31.03.2021. prof. dr. sc. Maja Popović i izv. prof. dr. sc. Goran Kiš predstavili su projekt "Inojanjetina" za prilog vezan uz temu hranidbe janjaca i ovaca s inovativnim proizvodima u emisiji "Korijen života" koja se emitira na TV Zapad. Raduje nas prepoznatljivost i inovativnost našeg projekta kao i promidžba te popularizacija znanosti kako na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu tako i u poljoprivredi.

HRZZ.png
Rezultati vrednovanja

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. dobio je rezultate periodičnog izvješća za prvu istraživačku godinu (razdoblje od 25.03.2019. do 24.09.2020.) od strane Hrvatske zaklade za znanost. Završna ocjena za doktoranda je: Odličan napredak (aktivnosti i rezultati za zadano razdoblje u potpunosti su ostvareni ili čak premašeni). Čestitamo mu i želimo sreću u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

ENG za web.png
Tečaj

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. uspješno je završio tečaj "ACADEMIC TEACHING EXCELLENCE" te mu je urečena svjedodžba.

Čestitka 2021 Maja Popović.jpg
Božićna čestitka

Svim suradnicima na projektu te članovima Hrvatske zaklade za znanost i svim znanstvenicima, želim Vam čestit Božić te zdravlje i sreću u novoj 2021. godini.

Voditeljica projekta:

prof. dr. sc. Maja Popović

1606208832892_edited_edited.jpg
Javna obrana teme doktorskoga rada

Dana 24.11.2020. doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. na temelju odluke Fakultetskog vijeća od 21. listopada 2020. godine javno je branio temu doktorskoga rada putem MS Teams aplikacije naslova "Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi". Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu i želimo svu sreću doktorandu u daljnjoj izradi doktorske disertacije.

JOT_LP.png
Obavijest o javnoj obrani teme doktorskoga rada

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. na temelju odluke Fakultetskog vijeća od 21. listopada 2020. godine javno će braniti temu doktorskoga rada pod naslovom "Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi".

Javna obrana teme doktorskoga rada će se održati u utorak 24. studenog 2020. godine u 9.00 sati u elektronskom obliku putem aplikacije MS Teams u organizaciji Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Javni poziv dostupan je na: https://www.vef.unizg.hr/referada/ostale-obavijesti/obavijest-o-javnoj-obrani-teme-doktorskoga-rada-13/ 

Potvrda_pokusi_na_zivotinjama_LP_web.jpg
Osposobljavanje

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. završio je "Program osposobljavanja osoba koje rade s pokusnim životinjama i životinjama za proizvodnju bioloških pripravaka" te mu je izdana Potvrda o osposobljenosti osoba koje provode pokuse na životinjama (kategorija C).

Histologija.jpg
Stručno usavršavanje

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. boravio je u Laboratoriju za histologiju, histokemiju i imunohistokemiju, Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te sudjelovao u izradi preparata za potrebe projekta "Inojanjetina" voditeljice prof. dr. sc. Maje Popović.

HDF.jpg
Hrvatsko društvo fiziologa

Doc. dr. sc. Ana Shek Vugrovečki sudjelovala je na 14. godišnjem simpoziju Hrvatskog društva fiziologa koji se održava 25.-26.9.2020.

„online” preko MS Teams platforme. Docentica je održala predavanje naslova "Effect of Agaricus bisporus supplementation in a feed of Lika pramenka lambs on vitamin A and D serum concentrations".

Screenshot_20200921-163313_Gallery_edite
Cjeloživotno obrazovanje

Sukladno radnom planu asistent i doktorand Luka Pajurin, dr.med.vet. dana 21. rujna 2020. započeo je "Tečaj za osposobljavanje osoba koje rade s pokusnim životinjama i životinjama za proizvodnju bioloških pripravaka". S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom (SARS-CoV-2) i bolesti Covid-19 tečaj se održava online.

Screenshot (5).png
HRZZ, "Istraživačke priče"

Projekt "Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" (IP-2016-06-3685) predstavljen je i objavljen na novim mrežnim stranicama Hrvatske zaklade za znanost. Predstavljen je u okviru teme Znanost u fokusu, osmišljene prije svega radi promocije i popularizacije istraživanja i znanstvenika. Cijela "Istraživačka priča" projekta dostupna je na: https://hrzz.hr/inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa/ .

img.png
Osvrt o projektu na mrežnoj stranici "Veterina portal"

Na Veterina portalu objavljen je prilog naslova "Plemenita pečurka Agaricus bisporus kao funkcionalni dodatak u dnevni obrok životinja". Ovaj je rad financirala Hrvatska zaklada za znanost projektom “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP-2016-06-3685) a u cijelosti je dostupan na: https://veterina.com.hr/?p=83369 .

Vet_edited.jpg
Stručni prilog

Projekt ”Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa”

Hrvatske zaklade za znanost (IP-2016-06-3685) predstavljen je i objavljen u obliku stručnog priloga na vet.ba portalu (dostupno na: https://vet.ba/portal/projekat-inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa/) te na službenim stranicama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (dostupno na: http://vfs.unsa.ba/web/index.php/info/vfs-vijesti/1756-projekat-inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa). Stručni prilog, osim popularizacije znanosti, struke i samog projekta u inozemstvu, predstavlja nastavak suradnje Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Picture1.png
Riječ voditeljice projekta prof. dr. sc. Maje Popović

Upravni odbor Zaklade na svojoj 175. sjednici održanoj 21. srpnja 2020. godine donio je odluku (Klasa: 120-02/20-02/20; Ur.broj: 63-02/01-20-30)  o prihvaćanju drugog periodičnog izvješća projekta IP-2016-06-3685 ''Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa''.

Projektu je dodijeljena zaključna ocjena:

B - Dobar napredak (projekt je ostvario većinu ciljeva za zadano razdoblje, razlozi za neostvarivanje

nekih ciljeva su opravdani, nastaviti s financiranjem projekta).

Predmetnom Odlukom utvrđeno je kako nema neutrošenih niti nenamjenski utrošenih sredstava.

Istom se Odlukom odobrava stavljanje projekta u mirovanje do 1. ožujka 2021. godine te je utvrđeno novo trajanje izvještajnih razdoblja kako slijedi:

Projekt u mirovanju: od 29.02.2020. do 1.3.2021.

Trajanje projekta (u mjesecima): 1.3.2018. - 28.2.2023. (48 mjeseci, mirovanje 12 mjeseci)

Trajanje trećeg izvještajnog razdoblja: 1.3.2021. do 28.2.2022. godine

Trajanje četvrtog (završnog) izvještajnog razdoblja: 1.3.2022. do 28.2.2023. godine

Sukladno navedenome, produženo je ukupno trajanje projekta te je utvrđeno da je novo vrijeme

trajanja projekta od 1.3.2018. - 28.2.2023. godine od čega je projekt u mirovanju 12 mjeseci odnosno

od 29.02.2020. do 1.3.2021. godine.

Zahvaljujem svim suradnicima na projektu na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.

PHOTO-2020-04-28-11-13-01.jpg
Sveučilišni Zagreb

Obavještavamo sve zainteresirane da će se emisija Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa emitirati danas (ponedjeljak) 4. svibnja 2020. u 22.30 sati, a reprizno u subotu 9. svibnja u 12.30 sati na Z1 televiziji. U emisiji je sudjelovao, dao intervju i predstavio projekt naš suradnik dr. sc. Tomislav Mikuš. Ako ste propustili emisiju možete ju pogledati na poveznici za emisiju Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa.

https://www.youtube.com/watch?v=u4IGC-eMuJU&t=850s

PHOTO-2020-04-28-09-32-08_edited.jpg
Sveučilišni Zagreb

Dana 28.4.2020. dr. sc. Tomislav Mikuš za emisiju "Sveučilišni Zagreb" Z1 televizije dao je intervju na temu "Prehranom protiv virusa". Raduje nas promidžba znanosti na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao i prepoznatljivost našeg projekta na istom. Također napominjemo da su se tijekom snimanja provodile sve propisane epidemiološke mjere i mjere socijalnog distanciranja. I za kraj ne zaboravite, #ostanidoma.
 

#ostanidoma.png
COVID-19

Čuvajući svoje zdravlje čuvamo zdravlje drugih. Posebno trebamo paziti na zdravlje ugroženih skupina, a to su starije osobe i kronični bolesnici.
Pratite aktualne preporuke Ministarstva zdravstva i poštujte samoizolaciju! Održavanje zdravlja i sigurnosti našeg projektnog tima i njihovih obitelji nam je prioritet te u skladu s uputama Nacionalnog stožera poduzimamo sve mjere i smanjujemo socijalne kontankte. Sastanke održavamo online i apeliramo na sve građane da se i oni pridržavaju uputa socijalnog distanciranja. Ako nije nužno #ostanidoma.

"Inojanjetina" tim
 

IMG-7623.PNG
Posjet župana

Dana 9.ožujka 2020. župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa suradnicima, nakon održanog kolegija u općini Krnjak, u pratnji načelnika Općine Dejana Mihajlovića, obišao je proizvodne pogone tvrtke GEA-COM iz Budačke Rijeke kraj Krnjaka. Tom je prilikom voditeljica projekta prof. dr. sc. Maja Popović upoznala župana i načelnika o rezultatima provedbe projekta s obzirom da se projekt u cijelosti provodi na području Karlovačke županije.  Projekt je prepoznat od strane župana i načelnika kao velik potencijal za razvoj poljoprivrede/gospodarstva na području Županije te su u tijeku dogovori za organizaciju okruglih stolova kako na razini Županije tako i na razini Općine.

projektni-tim.jpg
Riječ voditeljice

Zahvaljujem svim suradnicima na projektu na dosadašnjoj izvrsnoj i nadasve uspješnoj suradnji. Dana 4. ožujka 2020. godine periodično izvješće za drugu istraživačku godinu predano je na vrednovanje Hrvatskoj zakladi za znanost. Također, došlo je i do promjena u našem projektnom timu te je on sada veći za još dva člana. Pridružili su nam se prof. dr. sc. Silvijo Vince i izv. prof. dr. sc. Goran Kiš. Ovim putem želimo im srdačnu dobrodošlicu u naš tim.

Kongres.jpg
Kongres

Na "2nd Congress of Croatian Society for Mucosal Immunology (CSI) with International Participation“ održanom u Zagrebu (27.-29.02.2020.) asistent i doktorand Luka Pajurin, dr. med. vet. usmeno je izlagao rad naslova "PREBIOTSKI UČINAK PRIPRAVKA PLEMENITE PEČURKE U JANJADI".

KIŠ I SUR., 2. 2020.jpg
55. Hrvatski 15. Međunarodni Simpozij Agronoma

Na 55. Hrvatskom i 15. Međunarodnom Simpoziju Agronoma održanom u Vodicama (16.-21.02.2020.) izv. prof. dr. sc. Goran Kiš usmeno je priopćio rad naslova "Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricusbisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesajanjadi ličke pramenke".

Amina.jpg
Uspostavljena suradnja

Ponosni smo na uspostavljenu suradnju s kolegicom Aminom Hrković-Porobija, docenticom na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i HRZZ projekta "Inojanjetina".

BLOOD-SERUM-OXIDATIVE-STATUS-OF-LIKA-PRAMENKA-LAMBS-FED-WITH-THE-BUTTON-MUSHROOM-AGARICUS-
Noć muzeja 2020.

U sklopu 15. Noći muzeja dana 31.01.2020. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svim posjetiteljima je predstavljen projekt Hrvatske zaklade za znanost "Inojanjetina".

86183_edited.jpg
Prva janjenja 2020.

Početkom siječnja na farmi u Crkvini, u stadu koje pratimo kroz projekt došlo je do prvih janjenja u 2020. kalendarskoj godini, tijekom druge istraživačke godine projekta.

HP0005.jpg
Suglasnost Povjerenstva za etiku u veterinarstvu

Fakultetsko vijeće Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je dana 19. studenoga 2019. godine na 2. redovitoj sjednici donijelo odluku kojom se prihvaća zamolba asistenta na projektu i doktoranda Luke Pajurina, dr. med. vet. o etičkoj prihatljivosti za istraživanje uzoraka na koje se ne primjenjuje Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017). Želimo mu svu sreću u daljnjem znanstvenom radu i izradi diseraticije.

Slide1.JPG
Veterinarski dani 2019.

Na znanstveno - stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem "Veterinarski dani 2019."  od 23. do 26.10.2019. u Primoštenu, Hotel Zora u okviru poster sekcije prezentirati će se rezultati projektnih istraživanja. Program se nalazi na web adrsesi:https://www.vef.unizg.hr/wp-content/uploads/2019/09/VET.-DANI-2019.-2.-obavijest.pdf

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom prezentacije naših istraživanja.

2. Dan doktorata.jpg
2. Dan doktorata

Asistent i doktorand Luka Pajurin, dr. med. vet. 11.10.2019. prisustvovao je 2. Danu doktorata u okviru 8. međunarodnog kongresa "Veterinarska znanost i struka" u organizaciji Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na 2. Danu doktorata predstavljeni su obranjeni doktorski radovi iz svih grana veterinarske medicine. Sudjelovanje i iskustva alumna koristiti će asistentu i doktorandu u daljnjem tijeku studija i izradi doktorskog rada.

VZS2019.jpg
Veterinarska znanost i struka

Na 8. međunarodnom kongresu "Veterinarska znanost i struka" od 10. do 12.10.2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru poster sekcije prezentirati će se rezultati projektnih istraživanja. Program se nalazi na web adrsesi: https://vzs2019.eu/wp-content/uploads/2019/10/PROGRAM-FINAL.pdf.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom prezentacija naših istraživanja.

20190917_131342.jpg
Edukacija

Asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. sudjelovao je na predavanjima u sklopu praktične radionice "Uvod u metode plinske i tekućinske kromatografije" (17. - 19. rujna 2019.) u organizaciji BICRO BIOCentra. U okviru predavanja prezentirane su kromatografske analize aroma sastava bioloških materijala. Sva nova znanja sakupljena na predavanjima pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Fotografija iz Luka Pajurin_edited.jpg
Stručno usavršavanje

Temeljem radnoga plana asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. od 01. do 31.08.2019. obavio je stručno usavršavanje u Laboratoriju za imunofenotipizaciju krvotvornih stanica Kliničkog zavoda za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu KB "Merkur". Doktorand je upoznat s radom na protočnom citometru, principima imunofenotipizacije krvotvornih stanica, pretragama iz područja hematoonkološke lab. dijagnostike kao i pretragama u procjeni stečenih imunodeficijenicija i praćenja imunoterapije. Upoznat je s uspostavljanjem, dinamikom i načinom provođenja i kriterijima prihvatljivosti unutrašnje kontrole kvalitete ispitivanja te tumačenjima rezultata. Sva znanja sakupljena za vrijeme trajanja usavršavanja pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

IMG_20190702_123834.jpg
Rektorova nagrada

Ingo Ralph Albin Lobpreis, student integriranog preddiplomskog i diplomskog studija na engleskom jeziku na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dobitnik je Rektorove nagrade u ak. god. 2018./2019. za rad naziva "Morfometrijske osobitosti eritrocita ovaca pasmine lička pramenka" u okviru kojeg je prikazao dio istraživanja Projekta. Čestitamo Ingu i njegovim mentoricama doc. dr. sc. Ivoni Žuri Žaji i doc. dr. sc. Branimiri Špoljarić!

208.jpg
Stručno usavršavanje

Asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. obavio je stručno usavršavanje u Zavodu za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u vremenu od 15. do 19. 07. 2019. godine u okviru kojeg je upoznat s radom i osposobljen za provođenje analiza na uzorcima animalnog i biljnog porijekla tekućinskim metodama kromatografije. Sva nova znanja sakupljena na predavanjima pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

20190528_104258.jpg
Stručno usavršavanje

U vremenu od 20.05.2019. do 31.05.2019. temeljem radnog plana asistent na projektu i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. obavio je stručno usavršavanje u Službi za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Za vrijeme trajanja usavršavanja doktorand je upoznat s radom na instrumentalnim tehnikama plinske i tekućinske kromatografije uz različite načine detekcije. Također je upoznat s primjenom postupaka i metoda koje se provode u laboratoriju kao i kontrolom kvalitete rezultata ispitivanja. Nova znanja će mu pomoći u daljnjem znanstvenom i stručnom radu.

IMG_0129.jpg
Uspostavljena suradnja

Uspostavljena je stručno-znanstvena suradnja s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, na što smo posebno ponosni. 

NZJZ dr. Andrija Štampar vodeća je ustanova u praksi i uslugama sustava javnog zdravstva Republike Hrvatske. Iskustvo i izvrsnost koje NZJZ posjeduje biti će nam od velike pomoći u ostvarivanju zadanih ciljeva projekta.

MM_Medven_Sjedište.png
Uspostavljena suradnja

Ponosni smo na uspostavljanju suradnje projekta INOJANJETINA sa mesnom industrijom MM Milivoj Medven iz Krašića. 

MM Mesna industrija d.o.o. je tvrtka s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i prodaji mesa i mesnih prerađevina, a mi smo u njima prepoznali društveno odgovornu tvrtku s vizijom i misijom u skladu s idejom projekta. 

IMG-20190507-WA0002_edited.jpg
Nagrada na Agro ARCA-i

Na 11. Međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA  u Karlovcu projekt "INOJANJETINA" nagrađen je srebrnom medaljom. U ime projekta nagradu je preuzeo prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Zahvaljujemo organizatorima što su prepoznali važnost i doprinos projekta. (LP)

Agro-arca_edited.jpg
Agro ARCA

11. Međunarodni sajam inovacija AGRO ARCA ove će se godine održati od 25 do 27. travnja u Karlovcu. Sajam će okupiti izlagače – inovatore iz Hrvatske i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Ponosni smo što smo naš projekt predstavili u društvu najvećih poljoprivrednih inovacija u Hrvatskoj.

IMG-20190417-WA0003_edited.jpg
Neslužbeni posjet

Saborski zastupnik  Davor Ivo Stier dana 17.04.2019. posjetio je gljivarnik GEA-com d.o.o. tijekom kojeg je upoznat sa poslovanjem tvrtke. Također je upoznat kako je gljivarnik poligon u kojem se provode aktivnosti HRZZ projekta koje će biti prezentirane na ovogodišnjoj manifestaciji Agro ARCA u Karlovcu.  Pozdravio je suradnju znanosti i struke te je to ocijenio kao veliki doprinos razvoju Karlovačke županije, ali i gospodarstva i znanosti R Hrvatske  u cjelosti.

IMG-20190417-WA0000_edited.jpg
Dan otvorenih vrata

U sklopu Festivala znanosti, 11. travnja održan je i Dan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta. U sklopu navedenog događanja, uz sve ostale aktivnosti koje možete pogledati OVDJE, predstavljen je i naš projekt. Hvala svima na dolasku i interesu!

IMG-20190417-WA0001_edited.jpg
Festival znanosti

Festival znanosti održan je 10. travnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. U sklopu festivala posjetiteljima je predstavljen projekt INOJANJETINA. Više o samom festivalu i dojmovima dostupno je OVDJE. 

IMG_20190329_102319_edited.jpg
Edukacija

U danima 28 - 29.03. 2019. godine doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. prisustvovao je tečaju "Zaštita životinja u vrijeme usmrćivanja" održanom na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanja sakupljena na tečaju pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

IMG_4581.JPG
Novi član našeg tima!

Na nedavno završenom natječaju za radno mjesto asistenta/doktoranda na projektu " Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" Hrvatske zaklade za znanost najbolji je kandidat bio Luka Pajurin, dr. med. vet.. 

 

Kolegi Luki želimo dobrodošlicu u naš tim! 

IMG_0022.jpg
Jeste li znali?

Lička pramenka je hrvatska autohtona pasmina ovaca formirana na području Like i Gorskog kotara. Krasi ju izrazita otpornost i prilagodljivost. Visina grebena ovaca je u prosjeku 60 cm, a dužina trupa 68 cm. Tjelesna masa ovaca je oko 50 kg, a ovnovi su viši, duži i teži. Janjad ima porodnu masu od 3,2 do 3,4 kg (na slici). 

IMG_6959.JPG

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu posjetiteljima smo omogućiti upoznavanje sa projektom, njegovim ciljevima i idejom.

 

Zahvaljujemo svim posjetiteljima na dolasku i pitanjima. 

advertisement-businessman-hands-533444.j
Natječaj za asistenta

Natječaj za radno mjesto asistenta na projektu " Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" Hrvatske zaklade za znanost objavljen je 23. siječnja 2019. na mrežnim stranicama Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Detaljnije pogledajte OVDJE.

IMG_6440.jpeg
Prva janjenja

Krajem prosinca 2018., na farmi u Crkvini, u stadu koje pratimo kroz projekt došlo je do prvih janjenja.

IMG-5449.jpg
Diplomski rad

Kolegica Dina Jelenčić,  19. 10. 2018. obranila je diplomski rad UZGOJ OVACA PASMINE LIČKA PRAMENKA, S POSEBNIM OSVRTOM NA ZDRAVSTVENO STANJE pod mentorstvom
doc. dr. sc. Branimire Špoljarić i doc. dr. sc. Daniela Špoljarića.

Sve čestitke kolegici Dini!

Ljetopis 2017 2018.jpg
Objavljen sažetak

Kratak opis projekta objavljen je u Ljetopisu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

PhD Cafe #19_edited.jpg
Održan Zagreb PhD Café #19

U srijedu, 14. prosinca u Booksi je održano 19. izdanje Zagreb PhD Caféa u organizaciji Hrvatske zaklade za znanost na kojem je asistent i doktorand na projektu, Luka Pajurin, dr.med.vet. predstavio svoje istraživanje naslova: Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi. Više informacija dostupno je na poveznici: https://hrzz.hr/odrzan-zagreb-phd-cafe-19/

hrzz.jpg
Godišnje izvješće HRZZ za 2021. godinu.

Voditeljica projekta dana 10. 1. 2023. zaprimila je od HRZZ-a godišnje izvješće za 2021. godinu u okviru kojih je projekt "INOJANJETINA" odabran za prikaz u dijelu istraživačke priče.

htv.jpg
Znanstveni krugovi - prilog na HRT 2.

20. 12. 2022. snimljen je prilog o projektu koji je emitiran u emisiji "Znanstveni krugovi" na HRT 2 dana 17. 1. 2023. u 17:20.

zed_page-0001.jpg
„Erjavec-Zadravčevi dani 2022“

Na 30. međunarodnoj konferenciji o hranidbi domaćih životinja „Erjavec-Zadravčevi dani 2022“ održanoj u Murkoj Soboti, Slovenija 17-18.11.2022. izv.prof dr.sc. Goran Kiš održao predavanje naslova: „EFFECTS OF DIETARY SUPPLEMENTATION WITH MUSHROOM AGARICUS BISPORUS ON HEALTH AND MEAT QUALITY PARAMETERS OF LAMBS“

kis_4.jpg
FAO CHIEAM Networks 2022.

Na Združenom Seminar FAO - CIHEAM Networks on Pasture and Forage Crops and on Sheep and Goat Nutrition. održanom u Cataniai, Italija od 27-29.09.2022. izv.prof dr.sc. Goran Kiš prezentirao je skupu poster naslova: „Influence of dietary supplementation with mushroom Agaricua bisporus on health and meat quality of lambs“.

IMG-20221022-WA0002.jpg
Edukativna izložba - Farmica

Na edukativnoj izložbi hrvatskih autohtonih pasmina - "Farmica" koja se održala 22. 10. 2022. na Veterinarskom fakultetu predstavljena su istraživanja na projektu Inojanjetina kojih je model istraživanja autohtona hrvatska pasmina ovce - lička pramenka.

vetd2.jpg
Veterinarski dani 2022.

Na znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem "Veterinarski dani 2022." predstavljeni su rezultati projekta.

vetd1.jpg
Veterinarski dani 2022.

Na znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem "Veterinarski dani 2022." predstavljeni su rezultati projekta.

vecernji.jpg
Večernji list Hrvatska

6. 10. 2022. u Večernjem listu objavljen je članak pod naslovom "Light janjetinu hrane gljivama, a rezultat je meso bez kolesterola".

esdar.jpg
ESDAR Conference 2022.

Na 25. godišnjem skupu Društva za reprodukciju domaćih životinja u okviru radionice "Reproductive diseases of small ruminants" prikazani su i raspravljani rezultati učinka Agaricus bisporus na poboljšanje reproduktivnog managementa u ovaca.

ana.jpg
Inovacijski forum - Gospić

30. 9. 2022. u Gospiću u okviru manifestacije "Inovacije u poljoprivredi na brdsko-planinskim područjima Republike Hrvatske predstavljeni su inovativni rezultati projekta.

ana-ivona.jpg
3rd Regionac Congress of Physiological Society

Na 3. regionalnom i 5. hrvatskom kongresu fiziologa predstavljena su istraživanja proizašla iz projekta.

kis2.jpg
• 73rd Annual Meeting of the EAAP 2022.

Na 73. godišnjoj konferenciji europske federacije za animalne znanosti - EAAP2022. održanoj u Portu, Portugal od 05-09.09.2022. izv.prof dr.sc. Goran Kiš prisustvovao je skupu s radom naslova: „Effects of white button mushroom (Agaricus bisposus) on growth and meat quality of growing lambs“, autora: G. Kis, M. Popovic, L. Pajurin, D. Spoljaric, L. Kozacinski, B. Spoljaric and K. Kljak

kiš.jpg
27. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2022.

Na 27. Međunarodnom savjetovanju Krmiva 2022. održanom u Opatiji (01-03.06.2022.) izv.prof dr.sc. Goran Kiš održao je pozvano predavanje pod naslovom „Funkcionalni dodaci u hranidbi životinja – gljive“.

20220624_093731.jpg
2nd International Conference of Life Science“-BHAAAS-a

U okviru 13. Dana BHAAAS-a 24. 06. 2022. godine, u hotelu Holiday, održana je „2nd International Conference of Life Science“ na kojem je pozvano predavanje pod naslovom "Increased productivity in response to improved immune status in Lika pramenka sheep" održala doc. dr. sc. Branimira Špoljarić.

ZLATO_samostanski salamin_Budak Produkt_page-0001.jpg
2. Dani hrvatskih kobasica i salama

Na 2. Danu hrvatskih kobasica i salama u suradnji s tvrtkom za proizvodnju gotove hrane  jela  Budak produkt j.d.o.o.HRZZ projektu dodijeljena je zlatna medalja i plaketa za inovativni proizvod "Samostanski salamin ".

ZLATO_janjeća salama s maslinovim uljem i kruhom_Budak Produkt_page-0001.jpg
2. Dani hrvatskih kobasica i salama

Na 2. Danu hrvatskih kobasica i salama u suradnji s tvrtkom za proizvodnju gotove hrane  jela  Budak produkt j.d.o.o.HRZZ projektu dodijeljena je zlatna medalja i plaketa za inovativni proizvod "Janjeću salamu s maslinovim uljem i kruhom ".

ZLATO_samostanska janjeća salama_Budak Produkt_page-0001.jpg
2. Dani hrvatskih kobasica i salama

Na 2. Danu hrvatskih kobasica i salama u suradnji s tvrtkom za proizvodnju gotove hrane  jela  Budak produkt j.d.o.o.HRZZ projektu dodijeljena je zlatna medalja i plaketa za inovativni proizvod "Samostansku janjeću salamu".

20220611_122618.jpg
Skup udruženja ARTES i PRAMENKA

Na skupu uzgajivača ovaca pasmine pramenka u organizaciji udruženja ARTES i PRAMENKA u Tomislavgradu od 11. do 13. 5. 2022. diseminirani su rezulatati projekta INOJANJETINA.

LINK

arca_edited.jpg
Agro Arca 2022.

Na 13. međunarodnom sajmu invovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro Arca 2022. projektu je za inovativnost diseminiranih rezulatata (inovativni proizvodi i recepture) dodijeljena brončana medalja.

IMG-20220405-WA0001.jpg
Prilog o projektu na HRT 4

Prilog o projektu prikazan na HRT4 dana 7. 5. 2022. u 18 sati u emisiji "Sveučilišna Hrvatska"

link

IMG-20220405-WA0001.jpg
Predstavljanje inovacije projekta

31. 3. 2022. održano je predstavljanje inovacije projekta ispred  Povjerenstva za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

1645523008706.jpg
Webinar

21. 2. 2022. održan je 2. webinar o projektnim  aktivnostima.

1645098540678.jpg
Projekt u medijima

Rezultati istraživanja projekta objavljeni su 14. 02. 2022. na portalu udruženja "ARTES".

1645097842337.jpg
Projekt u knjizi Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

od ukupno 130 aktivnih inovativnih projekata sastavnica prepoznalo je inovativni potencijal projekta "INOJANJETINA" kao jedinog s Veterinarskog fakulteta.

Picture1.png
Projekt na društvenim mrežama

Rezultati istraživanja projekta na društvenim mrežama.

Mario Bratulić facebook.

BLOOD-SERUM-OXIDATIVE-STATUS-OF-LIKA-PRAMENKA-LAMBS-FED-WITH-THE-BUTTON-MUSHROOM-AGARICUS-
Veterinarska znanost i struka 2021.

Rezultati istraživanja projekta predstavljeni su na on line međunarodnom skupu Veterinarska znanost i struka 2021. dana 9. 10. 2021.

20210927_122508_edited.jpg
Veterinarski dani 2021.

Asistent i doktorand na projektu, Luka Pajurin, dr.med.vet. sudjelovao je na znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021. koji se održavao u Vodicama od 26.-29.09.2021. Asistent je rad naslova "PREGLED TCR-CD3 KOMPLEKSA S OSVRTOM NA SPECIFIČNOSTI U OVACA I JANJADI" prezentirao u okviru poster sekcije skupa.

IMG-752570145c99bcf2c5bc35492b43d7fc-V_e
Prilog o projektu Večernji list

Prilog o projektu objavljen 20. 7. 2021. u Večernjem listu.

IMG-20210717-WA0000 (2).jpg
Prva prezentacija proizvoda

Prva prezentacija proizvoda u restoranu poznatom po pripremi autohtonih jela od janjetine.

1626458656679.jpg
Rezultati istraživanja projekt na društvenim mrežama

Rezultati istraživanja projekta na društvenim mrežama.

Mario Bratulić

 

Veterinarski fakultet

IMG-20210707-WA0002.jpg
Rezultati istraživanja projekta na RTl televiziji

Dana 7.6.2021. u RTL Dnevniku i RTL Direktu prikazani su rezultati istraživanja projekta.

RTL Direkt

RTL Dnevnik

1625587952606.jpg
Rezultati istraživanja na Agroklub portalu.

Rezultati istraživanja projekta objavljeni su 30. 6. 2021. u članku na Agroklub portalu.

IMG_20210704_221836.jpg
Diseminacija rezultata istraživana AGRO ARCI 2021.

Srebrna medalja i plaketa za inovativnost u poljoprivredi na AGRO ARCI 2021. u Prelogu.

IMG-20210703-WA0012.jpg
Priprema izložbenoga prostora AGRO ARCA 2021.

Još jednom Vas pozivamo da nas posjetite od 2. do 4. 7. u Prelogu.

Agro arca poster 2021-page-001.jpg
AGRO ARCA 2021. od 2. - 4. srpnja

Pozivamo sve zainteresirane da posjete izložbeni prostor na kojem će se predstaviti istraživanja projekta u Prelogu na 12. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021  od 02. do 04. srpnja 2021. godine.

BHAAAS1.PNG
12th annual Days of BHAAAS

Dana 27.06.2021. izv. prof. dr. sc. Daniel Špoljarić te asistent i doktorand na projektu Luka Pajurin, dr. med. vet. prezentirali su online na 12. danima BHAAAS (24. - 27.06.2021.,  Mostar, BiH) radove naslova: "Agaricus bisporus as a functional dietary supplement in animal feed" (D.Š.) i "Effect of Agaricus bisporus on kinetics of memory T cells from lamb peripheral blood" (L.P.). Drago nam je što smo prepoznatljivost i inovativnost našeg projekta prezentirali, a time i doprinijeli promidžbi te popularizaciji znanosti i našeg projekta u inozemstvu.

1623922227567.jpg
Predstavljanje istraživanja na vijeću Odjela

Asistent na projektu Luka Pajurin je dana 15. 6. djelatnike Odjela za temeljne prirodne i pretkliničke znanosti Veterinarskog fakulteta upoznao sa istraživanjima u okviru izrade svoje disertacije koja su u tijeku.

USKRS.jpg
Sretan Uskrs!

Svim suradnicima na projektu i djelatnicima Hrvatske zaklade za znanost želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Voditeljica prof. dr. sc. Maja Popović

TVZapad.jpg.png
Korijen života (TV Zapad)

Dana 31.03.2021. prof. dr. sc. Maja Popović i izv. prof. dr. sc. Goran Kiš predstavili su projekt "Inojanjetina" za prilog vezan uz temu hranidbe janjaca i ovaca s inovativnim proizvodima u emisiji "Korijen života" koja se emitira na TV Zapad. Raduje nas prepoznatljivost i inovativnost našeg projekta kao i promidžba te popularizacija znanosti kako na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu tako i u poljoprivredi.

HRZZ.png
Rezultati vrednovanja

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. dobio je rezultate periodičnog izvješća za prvu istraživačku godinu (razdoblje od 25.03.2019. do 24.09.2020.) od strane Hrvatske zaklade za znanost. Završna ocjena za doktoranda je: Odličan napredak (aktivnosti i rezultati za zadano razdoblje u potpunosti su ostvareni ili čak premašeni). Čestitamo mu i želimo sreću u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

ENG za web.png
Tečaj

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. uspješno je završio tečaj "ACADEMIC TEACHING EXCELLENCE" te mu je urečena svjedodžba.

Čestitka 2021 Maja Popović.jpg
Božićna čestitka

Svim suradnicima na projektu te članovima Hrvatske zaklade za znanost i svim znanstvenicima, želim Vam čestit Božić te zdravlje i sreću u novoj 2021. godini.

Voditeljica projekta:

prof. dr. sc. Maja Popović

1606208832892_edited_edited.jpg
Javna obrana teme doktorskoga rada

Dana 24.11.2020. doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. na temelju odluke Fakultetskog vijeća od 21. listopada 2020. godine javno je branio temu doktorskoga rada putem MS Teams aplikacije naslova "Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi". Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu i želimo svu sreću doktorandu u daljnjoj izradi doktorske disertacije.

JOT_LP.png
Obavijest o javnoj obrani teme doktorskoga rada

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. na temelju odluke Fakultetskog vijeća od 21. listopada 2020. godine javno će braniti temu doktorskoga rada pod naslovom "Utjecaj plemenite pečurke (Agaricus bisporus) na staničnu imunost janjadi".

Javna obrana teme doktorskoga rada će se održati u utorak 24. studenog 2020. godine u 9.00 sati u elektronskom obliku putem aplikacije MS Teams u organizaciji Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Javni poziv dostupan je na: https://www.vef.unizg.hr/referada/ostale-obavijesti/obavijest-o-javnoj-obrani-teme-doktorskoga-rada-13/ 

Potvrda_pokusi_na_zivotinjama_LP_web.jpg
Osposobljavanje

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. završio je "Program osposobljavanja osoba koje rade s pokusnim životinjama i životinjama za proizvodnju bioloških pripravaka" te mu je izdana Potvrda o osposobljenosti osoba koje provode pokuse na životinjama (kategorija C).

Histologija.jpg
Stručno usavršavanje

Doktorand i asistent na projektu Luka Pajurin. dr. med. vet. boravio je u Laboratoriju za histologiju, histokemiju i imunohistokemiju, Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te sudjelovao u izradi preparata za potrebe projekta "Inojanjetina" voditeljice prof. dr. sc. Maje Popović.

HDF.jpg
Hrvatsko društvo fiziologa

Doc. dr. sc. Ana Shek Vugrovečki sudjelovala je na 14. godišnjem simpoziju Hrvatskog društva fiziologa koji se održava 25.-26.9.2020.

„online” preko MS Teams platforme. Docentica je održala predavanje naslova "Effect of Agaricus bisporus supplementation in a feed of Lika pramenka lambs on vitamin A and D serum concentrations".

Screenshot_20200921-163313_Gallery_edite
Cjeloživotno obrazovanje

Sukladno radnom planu asistent i doktorand Luka Pajurin, dr.med.vet. dana 21. rujna 2020. započeo je "Tečaj za osposobljavanje osoba koje rade s pokusnim životinjama i životinjama za proizvodnju bioloških pripravaka". S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom (SARS-CoV-2) i bolesti Covid-19 tečaj se održava online.

Screenshot (5).png
HRZZ, "Istraživačke priče"

Projekt "Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" (IP-2016-06-3685) predstavljen je i objavljen na novim mrežnim stranicama Hrvatske zaklade za znanost. Predstavljen je u okviru teme Znanost u fokusu, osmišljene prije svega radi promocije i popularizacije istraživanja i znanstvenika. Cijela "Istraživačka priča" projekta dostupna je na: https://hrzz.hr/inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa/ .

img.png
Osvrt o projektu na mrežnoj stranici "Veterina portal"

Na Veterina portalu objavljen je prilog naslova "Plemenita pečurka Agaricus bisporus kao funkcionalni dodatak u dnevni obrok životinja". Ovaj je rad financirala Hrvatska zaklada za znanost projektom “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP-2016-06-3685) a u cijelosti je dostupan na: https://veterina.com.hr/?p=83369 .

Vet_edited.jpg
Stručni prilog

Projekt ”Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa”

Hrvatske zaklade za znanost (IP-2016-06-3685) predstavljen je i objavljen u obliku stručnog priloga na vet.ba portalu (dostupno na: https://vet.ba/portal/projekat-inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa/) te na službenim stranicama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (dostupno na: http://vfs.unsa.ba/web/index.php/info/vfs-vijesti/1756-projekat-inovativni-funkcionalni-proizvodi-od-janjeceg-mesa). Stručni prilog, osim popularizacije znanosti, struke i samog projekta u inozemstvu, predstavlja nastavak suradnje Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Picture1.png
Riječ voditeljice projekta prof. dr. sc. Maje Popović

Upravni odbor Zaklade na svojoj 175. sjednici održanoj 21. srpnja 2020. godine donio je odluku (Klasa: 120-02/20-02/20; Ur.broj: 63-02/01-20-30)  o prihvaćanju drugog periodičnog izvješća projekta IP-2016-06-3685 ''Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa''.

Projektu je dodijeljena zaključna ocjena:

B - Dobar napredak (projekt je ostvario većinu ciljeva za zadano razdoblje, razlozi za neostvarivanje

nekih ciljeva su opravdani, nastaviti s financiranjem projekta).

Predmetnom Odlukom utvrđeno je kako nema neutrošenih niti nenamjenski utrošenih sredstava.

Istom se Odlukom odobrava stavljanje projekta u mirovanje do 1. ožujka 2021. godine te je utvrđeno novo trajanje izvještajnih razdoblja kako slijedi:

Projekt u mirovanju: od 29.02.2020. do 1.3.2021.

Trajanje projekta (u mjesecima): 1.3.2018. - 28.2.2023. (48 mjeseci, mirovanje 12 mjeseci)

Trajanje trećeg izvještajnog razdoblja: 1.3.2021. do 28.2.2022. godine

Trajanje četvrtog (završnog) izvještajnog razdoblja: 1.3.2022. do 28.2.2023. godine

Sukladno navedenome, produženo je ukupno trajanje projekta te je utvrđeno da je novo vrijeme

trajanja projekta od 1.3.2018. - 28.2.2023. godine od čega je projekt u mirovanju 12 mjeseci odnosno

od 29.02.2020. do 1.3.2021. godine.

Zahvaljujem svim suradnicima na projektu na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.

PHOTO-2020-04-28-11-13-01.jpg
Sveučilišni Zagreb

Obavještavamo sve zainteresirane da će se emisija Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa emitirati danas (ponedjeljak) 4. svibnja 2020. u 22.30 sati, a reprizno u subotu 9. svibnja u 12.30 sati na Z1 televiziji. U emisiji je sudjelovao, dao intervju i predstavio projekt naš suradnik dr. sc. Tomislav Mikuš. Ako ste propustili emisiju možete ju pogledati na poveznici za emisiju Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa.

https://www.youtube.com/watch?v=u4IGC-eMuJU&t=850s

PHOTO-2020-04-28-09-32-08_edited.jpg
Sveučilišni Zagreb

Dana 28.4.2020. dr. sc. Tomislav Mikuš za emisiju "Sveučilišni Zagreb" Z1 televizije dao je intervju na temu "Prehranom protiv virusa". Raduje nas promidžba znanosti na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao i prepoznatljivost našeg projekta na istom. Također napominjemo da su se tijekom snimanja provodile sve propisane epidemiološke mjere i mjere socijalnog distanciranja. I za kraj ne zaboravite, #ostanidoma.
 

#ostanidoma.png
COVID-19

Čuvajući svoje zdravlje čuvamo zdravlje drugih. Posebno trebamo paziti na zdravlje ugroženih skupina, a to su starije osobe i kronični bolesnici.
Pratite aktualne preporuke Ministarstva zdravstva i poštujte samoizolaciju! Održavanje zdravlja i sigurnosti našeg projektnog tima i njihovih obitelji nam je prioritet te u skladu s uputama Nacionalnog stožera poduzimamo sve mjere i smanjujemo socijalne kontankte. Sastanke održavamo online i apeliramo na sve građane da se i oni pridržavaju uputa socijalnog distanciranja. Ako nije nužno #ostanidoma.

"Inojanjetina" tim
 

IMG-7623.PNG
Posjet župana

Dana 9.ožujka 2020. župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa suradnicima, nakon održanog kolegija u općini Krnjak, u pratnji načelnika Općine Dejana Mihajlovića, obišao je proizvodne pogone tvrtke GEA-COM iz Budačke Rijeke kraj Krnjaka. Tom je prilikom voditeljica projekta prof. dr. sc. Maja Popović upoznala župana i načelnika o rezultatima provedbe projekta s obzirom da se projekt u cijelosti provodi na području Karlovačke županije.  Projekt je prepoznat od strane župana i načelnika kao velik potencijal za razvoj poljoprivrede/gospodarstva na području Županije te su u tijeku dogovori za organizaciju okruglih stolova kako na razini Županije tako i na razini Općine.

projektni-tim.jpg
Riječ voditeljice

Zahvaljujem svim suradnicima na projektu na dosadašnjoj izvrsnoj i nadasve uspješnoj suradnji. Dana 4. ožujka 2020. godine periodično izvješće za drugu istraživačku godinu predano je na vrednovanje Hrvatskoj zakladi za znanost. Također, došlo je i do promjena u našem projektnom timu te je on sada veći za još dva člana. Pridružili su nam se prof. dr. sc. Silvijo Vince i izv. prof. dr. sc. Goran Kiš. Ovim putem želimo im srdačnu dobrodošlicu u naš tim.

Kongres.jpg
Kongres

Na "2nd Congress of Croatian Society for Mucosal Immunology (CSI) with International Participation“ održanom u Zagrebu (27.-29.02.2020.) asistent i doktorand Luka Pajurin, dr. med. vet. usmeno je izlagao rad naslova "PREBIOTSKI UČINAK PRIPRAVKA PLEMENITE PEČURKE U JANJADI".

KIŠ I SUR., 2. 2020.jpg
55. Hrvatski 15. Međunarodni Simpozij Agronoma

Na 55. Hrvatskom i 15. Međunarodnom Simpoziju Agronoma održanom u Vodicama (16.-21.02.2020.) izv. prof. dr. sc. Goran Kiš usmeno je priopćio rad naslova "Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricusbisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesajanjadi ličke pramenke".

Amina.jpg
Uspostavljena suradnja

Ponosni smo na uspostavljenu suradnju s kolegicom Aminom Hrković-Porobija, docenticom na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i HRZZ projekta "Inojanjetina".

PhD Cafe #19_edited.jpg
Noć muzeja 2020.

U sklopu 15. Noći muzeja dana 31.01.2020. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svim posjetiteljima je predstavljen projekt Hrvatske zaklade za znanost "Inojanjetina".

86183_edited.jpg
Prva janjenja 2020.

Početkom siječnja na farmi u Crkvini, u stadu koje pratimo kroz projekt došlo je do prvih janjenja u 2020. kalendarskoj godini, tijekom druge istraživačke godine projekta.

HP0005.jpg
Suglasnost Povjerenstva za etiku u veterinarstvu

Fakultetsko vijeće Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je dana 19. studenoga 2019. godine na 2. redovitoj sjednici donijelo odluku kojom se prihvaća zamolba asistenta na projektu i doktoranda Luke Pajurina, dr. med. vet. o etičkoj prihatljivosti za istraživanje uzoraka na koje se ne primjenjuje Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017). Želimo mu svu sreću u daljnjem znanstvenom radu i izradi diseraticije.

Slide1.JPG
Veterinarski dani 2019.

Na znanstveno - stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem "Veterinarski dani 2019."  od 23. do 26.10.2019. u Primoštenu, Hotel Zora u okviru poster sekcije prezentirati će se rezultati projektnih istraživanja. Program se nalazi na web adrsesi:https://www.vef.unizg.hr/wp-content/uploads/2019/09/VET.-DANI-2019.-2.-obavijest.pdf

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom prezentacije naših istraživanja.

2. Dan doktorata.jpg
2. Dan doktorata

Asistent i doktorand Luka Pajurin, dr. med. vet. 11.10.2019. prisustvovao je 2. Danu doktorata u okviru 8. međunarodnog kongresa "Veterinarska znanost i struka" u organizaciji Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na 2. Danu doktorata predstavljeni su obranjeni doktorski radovi iz svih grana veterinarske medicine. Sudjelovanje i iskustva alumna koristiti će asistentu i doktorandu u daljnjem tijeku studija i izradi doktorskog rada.

VZS2019.jpg
Veterinarska znanost i struka

Na 8. međunarodnom kongresu "Veterinarska znanost i struka" od 10. do 12.10.2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru poster sekcije prezentirati će se rezultati projektnih istraživanja. Program se nalazi na web adrsesi: https://vzs2019.eu/wp-content/uploads/2019/10/PROGRAM-FINAL.pdf.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom prezentacija naših istraživanja.

20190917_131342.jpg
Edukacija

Asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. sudjelovao je na predavanjima u sklopu praktične radionice "Uvod u metode plinske i tekućinske kromatografije" (17. - 19. rujna 2019.) u organizaciji BICRO BIOCentra. U okviru predavanja prezentirane su kromatografske analize aroma sastava bioloških materijala. Sva nova znanja sakupljena na predavanjima pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

Fotografija iz Luka Pajurin_edited.jpg
Stručno usavršavanje

Temeljem radnoga plana asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. od 01. do 31.08.2019. obavio je stručno usavršavanje u Laboratoriju za imunofenotipizaciju krvotvornih stanica Kliničkog zavoda za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu KB "Merkur". Doktorand je upoznat s radom na protočnom citometru, principima imunofenotipizacije krvotvornih stanica, pretragama iz područja hematoonkološke lab. dijagnostike kao i pretragama u procjeni stečenih imunodeficijenicija i praćenja imunoterapije. Upoznat je s uspostavljanjem, dinamikom i načinom provođenja i kriterijima prihvatljivosti unutrašnje kontrole kvalitete ispitivanja te tumačenjima rezultata. Sva znanja sakupljena za vrijeme trajanja usavršavanja pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

IMG_20190702_123834.jpg
Rektorova nagrada

Ingo Ralph Albin Lobpreis, student integriranog preddiplomskog i diplomskog studija na engleskom jeziku na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dobitnik je Rektorove nagrade u ak. god. 2018./2019. za rad naziva "Morfometrijske osobitosti eritrocita ovaca pasmine lička pramenka" u okviru kojeg je prikazao dio istraživanja Projekta. Čestitamo Ingu i njegovim mentoricama doc. dr. sc. Ivoni Žuri Žaji i doc. dr. sc. Branimiri Špoljarić!

208.jpg
Stručno usavršavanje

Asistent i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. obavio je stručno usavršavanje u Zavodu za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u vremenu od 15. do 19. 07. 2019. godine u okviru kojeg je upoznat s radom i osposobljen za provođenje analiza na uzorcima animalnog i biljnog porijekla tekućinskim metodama kromatografije. Sva nova znanja sakupljena na predavanjima pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

20190528_104258.jpg
Stručno usavršavanje

U vremenu od 20.05.2019. do 31.05.2019. temeljem radnog plana asistent na projektu i doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. obavio je stručno usavršavanje u Službi za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Za vrijeme trajanja usavršavanja doktorand je upoznat s radom na instrumentalnim tehnikama plinske i tekućinske kromatografije uz različite načine detekcije. Također je upoznat s primjenom postupaka i metoda koje se provode u laboratoriju kao i kontrolom kvalitete rezultata ispitivanja. Nova znanja će mu pomoći u daljnjem znanstvenom i stručnom radu.

IMG_0129.jpg
Uspostavljena suradnja

Uspostavljena je stručno-znanstvena suradnja s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, na što smo posebno ponosni. 

NZJZ dr. Andrija Štampar vodeća je ustanova u praksi i uslugama sustava javnog zdravstva Republike Hrvatske. Iskustvo i izvrsnost koje NZJZ posjeduje biti će nam od velike pomoći u ostvarivanju zadanih ciljeva projekta.

MM_Medven_Sjedište.png
Uspostavljena suradnja

Ponosni smo na uspostavljanju suradnje projekta INOJANJETINA sa mesnom industrijom MM Milivoj Medven iz Krašića. 

MM Mesna industrija d.o.o. je tvrtka s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i prodaji mesa i mesnih prerađevina, a mi smo u njima prepoznali društveno odgovornu tvrtku s vizijom i misijom u skladu s idejom projekta. 

IMG-20190507-WA0002_edited.jpg
Nagrada na Agro ARCA-i

Na 11. Međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA  u Karlovcu projekt "INOJANJETINA" nagrađen je srebrnom medaljom. U ime projekta nagradu je preuzeo prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Zahvaljujemo organizatorima što su prepoznali važnost i doprinos projekta. (LP)

Agro-arca_edited.jpg
Agro ARCA

11. Međunarodni sajam inovacija AGRO ARCA ove će se godine održati od 25 do 27. travnja u Karlovcu. Sajam će okupiti izlagače – inovatore iz Hrvatske i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Ponosni smo što smo naš projekt predstavili u društvu najvećih poljoprivrednih inovacija u Hrvatskoj.

IMG-20190417-WA0003_edited.jpg
Neslužbeni posjet

Saborski zastupnik  Davor Ivo Stier dana 17.04.2019. posjetio je gljivarnik GEA-com d.o.o. tijekom kojeg je upoznat sa poslovanjem tvrtke. Također je upoznat kako je gljivarnik poligon u kojem se provode aktivnosti HRZZ projekta koje će biti prezentirane na ovogodišnjoj manifestaciji Agro ARCA u Karlovcu.  Pozdravio je suradnju znanosti i struke te je to ocijenio kao veliki doprinos razvoju Karlovačke županije, ali i gospodarstva i znanosti R Hrvatske  u cjelosti.

IMG-20190417-WA0000_edited.jpg
Dan otvorenih vrata

U sklopu Festivala znanosti, 11. travnja održan je i Dan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta. U sklopu navedenog događanja, uz sve ostale aktivnosti koje možete pogledati OVDJE, predstavljen je i naš projekt. Hvala svima na dolasku i interesu!

IMG-20190417-WA0001_edited.jpg
Festival znanosti

Festival znanosti održan je 10. travnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. U sklopu festivala posjetiteljima je predstavljen projekt INOJANJETINA. Više o samom festivalu i dojmovima dostupno je OVDJE. 

IMG_20190329_102319_edited.jpg
Edukacija

U danima 28 - 29.03. 2019. godine doktorand Luka Pajurin dr. med. vet. prisustvovao je tečaju "Zaštita životinja u vrijeme usmrćivanja" održanom na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanja sakupljena na tečaju pomoći će mu u daljnjem stručnom i znanstvenom radu.

IMG_4581.JPG
Novi član našeg tima!

Na nedavno završenom natječaju za radno mjesto asistenta/doktoranda na projektu " Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" Hrvatske zaklade za znanost najbolji je kandidat bio Luka Pajurin, dr. med. vet.. 

 

Kolegi Luki želimo dobrodošlicu u naš tim! 

IMG_0022.jpg
Jeste li znali?

Lička pramenka je hrvatska autohtona pasmina ovaca formirana na području Like i Gorskog kotara. Krasi ju izrazita otpornost i prilagodljivost. Visina grebena ovaca je u prosjeku 60 cm, a dužina trupa 68 cm. Tjelesna masa ovaca je oko 50 kg, a ovnovi su viši, duži i teži. Janjad ima porodnu masu od 3,2 do 3,4 kg (na slici). 

IMG_6959.JPG

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu posjetiteljima smo omogućiti upoznavanje sa projektom, njegovim ciljevima i idejom.

 

Zahvaljujemo svim posjetiteljima na dolasku i pitanjima. 

advertisement-businessman-hands-533444.j
Natječaj za asistenta

Natječaj za radno mjesto asistenta na projektu " Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa" Hrvatske zaklade za znanost objavljen je 23. siječnja 2019. na mrežnim stranicama Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Detaljnije pogledajte OVDJE.

IMG_6440.jpeg
Prva janjenja

Krajem prosinca 2018., na farmi u Crkvini, u stadu koje pratimo kroz projekt došlo je do prvih janjenja.

IMG-5449.jpg
Diplomski rad

Kolegica Dina Jelenčić,  19. 10. 2018. obranila je diplomski rad UZGOJ OVACA PASMINE LIČKA PRAMENKA, S POSEBNIM OSVRTOM NA ZDRAVSTVENO STANJE pod mentorstvom
doc. dr. sc. Branimire Špoljarić i doc. dr. sc. Daniela Špoljarića.

Sve čestitke kolegici Dini!

Ljetopis 2017 2018.jpg
Objavljen sažetak

Kratak opis projekta objavljen je u Ljetopisu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

bottom of page